Кафедра математики та методики її навчання
Фізико-математичний факультет

Ulschin011961 року Петро Іванович Ульшин з відзнакою закінчив Криворізький державний педагогічний інститут за спеціальністю «Математика і фізика» та отримав професію учителя математики і фізики середньої загальноосвітньої школи.

З 1966 року до 2014-го працював у Криворізькому державному педагогічному інституті / університеті спочатку викладачем, а пізніше доцентом кафедри математики та методики її навчання, викладав аналітичну та диференціальну геометрію, керував написанням студентами кваліфікаційних робіт.

1981 року захистив в Інституті проблем машинобудування АН УРСР дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук на тему «Особливості руху нитки змінної довжини, обумовлені нелінійними властивостями» за спеціальністю 01.02.06 «Динаміка, міцність машин, приладів і апаратури». Пізніше йому було присвоєно вчене звання доцента кафедри математичного аналізу.

Про Петра Івановича Ульшина словами його колег та колишніх студентів

***

Про те, як обирала професію вчителя і ставала професіоналом, про роль наставника бесідуємо з випускницею фізико-математичного факультету КДПІ 1984 року, учителем вищої категорії, учителем-методистом, однією з кращих учителів математики у Кривому Розі, першою завідувачкою кафедри математики та інформатики Криворізького Покровського (на той час Жовтневого) ліцею Валентиною Сергієнко. Валентина Володимирівна з вдячністю згадує багатьох викладачів педагогічного вишу. А серед них і Петра Івановича Ульшина, який чудово викладав у студентів геометрію.

– З нами на фізматі в Криворізькому педагогічному працювали професіонали, майстри своєї справи, – розповідає В. В. Сергієнко. – Насамперед, це П. І. Ульшин, С. В. Уткіна, Л. Я. Яковенко, Л. С. Наришкіна, В. П. Кисільова, Л. І. Діброва, М. П. Хорошко, В. М. Соловйов, Г. М. Білоусова, В. Г. Васильченко, П. І. Шевченко, Л. В. Кондрашова. Завдяки їм я ще більше почала закохуватися у свою майбутню професію вчителя математики. І любов та стала справжньою, міцною, самовідданою, довжиною більшою за 30 років.

***

Заслужений учитель України, учитель вищої категорії, учитель-методист, заступник директора Криворізької гімназії № 95 Н. Л. Дагларова розповіла про те, як Петро Іванович Ульшин приймав у неї вступний іспит з математики.

– Бути вчителем мріяла з дитинства, – згадує Наталя Леонідівна. – Оскільки школу закінчила із золотою медаллю, то при вступі до Криворізького педінституту складала лише один іспит – математику. Добре пам'ятаю екзаменаторів П. І. Ульшина і Л. Ф. Діброву, які пізніше стали для мене  взірцевими викладачами математики. А ще те, що доводила теорему про три перпендикуляри. Навчалася в інституті легко, отримала червоний диплом.


Ulschin03

П. І. Ульшин (праворуч) з доцентом, викладачем математичного аналізу у Криворізькому педагогічному О. І. Половиною

Ulschin04

1989 рік. 80-річчя Бориса Михайловича Яхніна

Верхній ряд (зліва направо): Половина Олександр Іванович; Ульшин Петро Іванович; Хорошко Микола Петрович; Гудименко Микола Михайлович; Філіппенко Віктор Гнатович

Середній ряд (зліва направо): Лемешенко Надія Іванівна; Басиста Діна Прокопівна; Шевцова Галина Марківна; Лозовска Валентина Василівна (ст. лаборант); Половина Галина Петрівна; Богатинська Наталія Володимирівна

Нижній ряд (зліва направо): Діброва Любов Іванівна; Цимбал Світлана Володимирівна; Кошеленко Тамара Олександрівна; Яхнін Борис Михайлович; Черних Лариса Олександрівна; Максименко Світлана Федорівна

Ulschin05

Колектив кафедри математики та методики її навчання (грудень,  2013 р.)

Стоять (зліва направо): А. М. Капіносов, Н. В. Богатинська, Л. О. Черних, О В. Віхрова, Д. Є. Бобилєв, Л. Р. Корольська, Т. Г. Крамаренко, Г. М. Білоусова, П. І. Ульшин

Сидять (зліва направо): І. С. Дереза, С. Г. Шиперко, І. В. Лов’янова, В. В. Корольський, Т. С. Армаш, О. І. Величко.

***

 – Спокійний, врівноважений, завжди охайний, доброзичливий, витриманий – саме такі риси характеру притаманні доценту П. І. Ульшину, – розповідає старший лаборант кафедри Оксана Іванівна Величко. – Петро Іванович – випускник фізико-математичного факультету. Він навчався в одній групі з Григорієм Івановичем Гутовським, який пізніше став мером Кривого Рогу, і часто про це з приємністю згадував. Закінчивши навчання з відзнакою, у подальшому залишився працювати на кафедрі. Педагогічний стаж Петра Івановича складає майже 50 років. Цей викладач – взірець для майбутніх педагогів завдяки своїй мудрості, інтелігентності, порядності та професіоналізму. Він присвятив своє життя педагогічній діяльності, викладав одну із найдавніших та найцікавіших наук – геометрію. Його геометричні рисунки та креслення зачаровували своєю точністю та навіть наводили легкий гіпноз на студентів та викладачів.

Під час урочистих подій на кафедрі П. І. Ульшин завжди намагався порадувати колег своєю легкою та влучною поезією, а ще спогадами про власну педагогічну діяльність.

***

– Моя перша зустріч з П. І. Ульшином відбулася у вересні 2002 року на лекції з аналітичної геометрії, – розповідає його колишня студентка, а сьогодні кандидат педагогічних наук, старший викладач кафедри математики та методики її навчання КДПУ Ірина Сергіївна Дереза. – Я тоді була студенткою-першокурсницею і переді мною постав у класичному костюмі, охайний, підтягнутий чоловік з глибоким поглядом. Саме таким я й уявляла викладача університету.

Нас, першокурсників, вражало, що Петро Іванович ніколи не читав з листа, вільно розповідав матеріал лекції, усі рисунки виконував від руки без інструментів, а вони завжди були охайними та рівними. Будь то пряма, коло, еліпс чи гіпербола. А ще завжди стриманий та спокійний, доброзичливо налаштований. І при цьому на парах була дисципліна. Викладач міг зацікавити студентів своїм предметом, а вони активно працювали, мали можливість поставити питання, якщо чогось не зрозуміли, бо знали, що їх почують і вони отримають пояснення.

Петро Іванович є одним із викладачів, на яких хочеться і можна рівнятися. Він – педагог-професіонал, який не лише глибоко і добре знає свій предмет, а й уміє його донести своїм студентам.

Коли 2013 року я прийшла працювати на кафедру математики та методики її навчання, то ще більше відкрила для себе Петра Івановича як доброзичливу, порядну, щиру людину. Плідно співпрацювали з ним з підготовки навчально-методичних посібників для самостійної роботи студентів з аналітичної та диференціальної геометрії.

Крім цього, П. І. Ульшин – талановитий художник та поет. Чим, звісно, мене приємно здивував. Жодне свято не проходило без його віршів, які передавали глибину думки та відображали погляди на оточуючий світ, професію. Навіть емблема та гімн фізико-математичного факультету – то його рук справа. Недаремно говорять, що талановита людина талановита в усьому. І кандидат технічних наук, доцент Петро Іванович Ульшин яскравий тому приклад.

***

Старший викладач кафедри математики та методики її навчання КДПУ Г. М. Білоусова згадує про співпрацю з доцентами П. І. Ульшином та А. М. Капіносовим над розробкою посібника з підготовки учнів та абітурієнтів до ЗНО з математики.

– Анатолій Миколайович запросив нас з Петром Івановичем до спільної роботи над створенням посібника з підготовки учнів та абітурієнтів до ЗНО з математики, – розповідає Галина Миколаївна. – У цілому вийшов прекрасний посібник, який користується значним попитом у криворізьких випускників загальноосвітніх навчальних закладів та вчителів математики. Крім того, багаторічна спільна робота над створенням посібника дозволила повною мірою оцінити педагогічну майстерність А. М. Капіносова, талант вченого-педагога, відповідальність, уміння організувати колектив співавторів, відданість професії, справі всього його життя.


Навчально-методичні посібники П. І. Ульшина

Ulschin07

 

Ulschin09

Ulschin011

Ulschin013

Ulschin015

Капіносов А. М. Математика: посібник для підготовки до зовнішнього незалежного оцінювання / А. М. Капіносов, Г. І. Білоусова, Г. В. Гап’юк, С. В. Мартинюк, Л. І. Олійник, П. І. Ульшин, О. Й. Чиж; за редакцією професора В. В. Корольського. – 3-є вид., переробл. і доповн. – Тернопіль: Підручники і посібники, 2012. – 416 с. 

Ulschin017

ЧУДОДІЙНА СИЛА МАТЕМАТИКИ

П.І. Ульшин

м. Кривий Ріг, Криворізький державний педагогічний університет  

2000

 

 

Математика з давніх часів,

Кажуть, духом людським породилась.

Описати не вистачить слів,

Як вона розвивалась, ростилась.

 

Нам історія факти дає

Про чудові її розрахунки:

В будівництві споруд вони є,

В побудові логічної думки,

 

У творінні міцних пірамід,

В неосяжній красі Парфенона,

Який славить Античний весь Світ,

Та на плитах руїн Вавілона.

 

Розвиваючись серед людей,

Математика в себе вбирала

Кращі риси творців та ідей,

Гармонічно весь Світ відбивала.

 

Шанувалась вона в давнину,

Крокувала в майбутнє поважно.

І тепер, як в чудову весну:

Розцвіла, розрослась неосяжно...

 

Про роботу в нас мова піде

Того вчителя, досвід що має,

І творить на уроках святе:

Математики учнів навчає.

 

Мова вчителя збуджує всіх:

І змістовна вона й лаконічна.

Він спрямовує учнів своїх,

Щоб ті мислили чітко й логічно.

 

В нього формула – це дивина!

Якщо вірно до неї звертатись,

Чудодійно підкаже вона,

Як в задачі мерщій розібратись.

 

Побудова малюнка проста,

В ній символіка слідує звична.

Вчитель в розповідь душу вклада,

Щоб його зрозуміти всебічно.

 

Вся духовність учителя там

Де він мисленням математичним

Нові, учням, знання передав:

І доступно, і вірно, й тактично.

 

Де ті ж учні, в гармонії з ним,

Його розповідь чітко сприймають,

І від того приємно самим,

Що надійно одержане знають...

 

Математика гарна сама

І тому її треба любити.

Збагне кожен, що це не дарма, –

В ній закладена мудрість: творити.

 

  Підготувала матеріали доцент кафедри математики та методики її навчання Тетяна Крамаренко.

3225
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30