Кафедра математики та методики її навчання
Фізико-математичний факультет

EgorovaME

Серед кращих випускників фізико-математичного факультету Криворізького педінституту без сумніву вчитель вищої категорії, вчитель-методист, відмінник освіти України, учитель Криворізького навчально-виховного комплексу №129 «Гімназія-ліцей академічного спрямування» М. Е. Єгорова. Про педагогічну діяльність Марини Едуардівни знають не лише на рівні області, але й на теренах України, бо серед її учнів переможці олімпіад та конкурсів різних рівнів. А ще вона представляла учительство міста та Дніпропетровщини на всеукраїнських конкурсах «Учитель року». Марина Едуардівна – лауреат цього престижного конкурсу в номінації «Інформатика».

Її люблять як діти, так і батьки. А ще помічено, що у цього творчого учителя нема неуспішних учнів, бо вона  уміє знаходити ключик до кожної душі. Тож і не дивно, що ліцеїсти стають кращими у навчанні та досягають висот, якщо їх навчає та розвиває такий корифей як Марина Едуардівна.

Ця натхненна працею людина є зразком для інших колег, до того ж сама намагається досягати ще більших висот. Працювати з нею поруч пощастило молодшим колегам, які переймають педагогічний досвід майстрів, і також є випускниками фізмату Криворізького педагогічного: Анні Горшковій, Ірині Дерезі, Анні Русинчук, Маргариті Вірич, Інні Салівон, Олександру Мерзлікіну та іншим. Зокрема Анна Алімівна розповідає, що саме завдяки Марині Едуардівні, яка навчала її ще у школі, вона також отримала професію вчителя і тепер з радістю співпрацює зі своєю неперевершеною наставницею.

На курсах підвищення кваліфікації вчителів математики в університеті, на міських олімпіадах та конкурсах-захистах науково-дослідних робіт з математики, на виробничій практиці студентів мені особисто часто доводилося зустрічатися та плідно співпрацювати з учителями-методистами Олександром Анатолійовичем Копилєвим, Мариною Валентинівною Гущиною, Надією Олексіївною Журавель – колегами М. Е. Єгорової. А ось із Мариною Едуардівною познайомилася завдяки власним дітям Ірині та Васі, які залюбки створювали, навчаючись у ліцеї, анімаційні фільми та презентували їх на міських конкурсах «Аніграфьонок». Завдяки цьому конкурсу, започаткованому колись М. Е. Єгоровою, чимало криворізьких школярів у подальшому долучилися до використання інформаційних технологій у роботі.

 


Легенда олімпійського руху нашого міста

Ліцей є експериментальним навчальним закладом Міністерства освіти і науки України «Тьюторські технології як засіб індивідуалізації в освіті». Директор закладу освіти, кандидат педагогічних наук Неля Сергіївна Погрібна, розповідаючи про педагогічний колектив, зазначає,  що на сьогодні актуальним є зближення вищої та загальноосвітньої школи. Завдяки цьому середня освіта має можливість перейти на цілковито новий рівень освітньої культури. Важливо адаптувати сучасного школяра до умов навчання в університеті, і якраз інтеграція науки з середньою освітою сприяє кращому професійному вибору учнів.

Директор надзвичайно схвально відгукнулася про Марину Едуардівну, охарактеризувавши її як яскраву та системоутворюючу особистість, без якої не буде ліцею такого, яким він є зараз. М. Е. Єгорова, педагогічний стаж якої сягає понад чотири десятки років, є прекрасним педагогом, майстром створення комп’ютерних програм, а ще досвідченим методистом, статті якої з методики навчання інформатики друкують кращі науково-методичні журнали України. За тридцять два роки викладання інформатики Марина Едуардівна підготувала понад шість десятків призерів олімпіад та конкурсів МАН України різних рівнів, включаючи і найвищий. І надзвичайно важливо те, що навчати програмуванню школярів не можна ефективно без знання математики, вміння алгоритмізувати розв’язання задач. А тому отримана 1978 року в КДПУ спеціальність учителя математики надзвичайно у цьому допомагає.

М. Е. Єгорова згадує, що спочатку вона працювала в дитячому будинку. І саме там діти навчили її таким нехитрим правилам як не обманювати і не кривити душею, бути щирою до кінця. А вже коли прийшла працювати до 9-ої школи, то запам’ятала поради завуча, прекрасного учителя Леоніда Ісаковича Гуревича: щоб учні любили вивчати предмет, який викладає учитель, то необхідно, щоб вони любили і самого вчителя.

–  М. Е. Єгорова – людина, сповнена ентузіазму, непохитної віри у кожного свого учня, а ще неймовірної віддачі сил та енергії, –  відгукується про вчителя інформатики доцент кафедри математики та методики її навчання, декан фізико-математичного факультету КДПУ Олена Вікторівна Віхрова, яка до того ж є мамою учениці цього закладу. – Марина Едуардівна за всі роки роботи вчителем випустила мабуть не менше тисячі учнів. І багато з них продовжили справу улюбленого вчителя: працюють в ІТ-сфері у багатьох куточках світу. Пам’ятаю, як співпрацювали з Мариною Едуардівною, коли вона готувалася до конкурсу «Учитель року» і узагальнювала власний педагогічний досвід роботи. Учитель активно застосовує групові форми роботи, щоб одні учні могли навчати інших, а старшокласники підтримували молодших програмістів. Широко практикує випереджаючі завдання, дає поради учням щодо того, яку літературу опрацювати. Атмосфера співпраці і взаємодопомоги, яку вміє створити учитель, настільки захоплює учнів, що ті залюбки залишаються й після уроків готуватися до олімпіад чи конкурсів.

 

Поспілкувалися ми про співпрацю з М. Е. Єгоровою також з методистом відділу освіти виконкому Покровської районної в місті ради, учителем інформатики, випускницею КДПУ О. А.  Дзівінською, її колишньою ученицею, відмінницею навчання Катериною Міщенко (зараз Польгун).

 

Детальніше читати 

Крамаренко Т. Г. Педагогічні замальовки : нариси / Тетяна Григорівна Крамаренко [Електронний ресурс]. — Кривий Ріг : Вид. Р. А. Козлов, 2018. — 592 с. — Режим доступу: http://elibrary.kdpu.edu.ua/jspui/handle/0564/2007.



Олександр Копилєв: «До роботи мене надихають учні»

Про співпрацю у ліцеї з М. Е. Єгоровою бесідуємо з вчителем математики, вчителем вищої категорії, вчителем-методистом, відмінником освіти України, О. А. Копилєвим (на фото).

– Олександре Анатолійовичу, я бачу, як багато у вас точок дотику у роботі з Мариною Едуардівною: однакова спеціальність, отримана у КДПУ, 9‑та школа, ліцей, фінальний тур конкурсу «Учитель року», до якого ви вийшли, представляючи нашу область, олімпіади… Як давно співпрацюєте з М. Е. Єгоровою?

– Знайомі з Мариною Едуардівною були з 1994 року, коли брали участь в обласному семінарі. Пізніше, у 2000-му, вона радила мені, як потрібно оформляти матеріали на конкурс «Учитель року-2000» у номінації «Математика». А ось в одному навчальному закладі працюємо лише п’ять років. Маємо декілька учнів, з якими писали спільну творчу роботу. Я постійно готую учнів до написання базового компоненту – контрольної роботи з математики – на конкурсах-захистах творчих робіт.

– Як Ви піднімалися до вершин педагогічної майстерності? Чи були «маячки», на які хотілося б рівнятися?

– М. Е. Єгорова – це вчитель від Бога. Я вдячний їй за співпрацю, за допомогу і ту науку, яку за час роботи в районі від неї отримав. Постійно навчаюся і намагаюся вчитися у кожного, з ким співпрацюю. Є багато колег, яким я вдячний, а серед них Клавдія Михайлівна Коваленко – колишній директор КЦМЛ, Тетяна Арсентіївна Грицишина. Хотів би додати ще Валентину Пилипівну Келесіді як порадника, наставника і вчителя.

– Участь у яких конкурсах, змаганнях педагогів справила на вас найбільший вплив?

– Участь в конкурсах – це лише поштовх до подальшого самонавчання. До роботи мене надихають діти.

KopilevOA5

– Давно готуєте учнів до участі в олімпіадах?

– До олімпіад і конкурсів готував учнів весь час, але призерів ІІІ (обласного) етапу олімпіади з математики маю не так і багато, – розповідає Олександр Анатолійович. – Здібних дітей дуже багато, але з головою зануритися в математику готові не всі. Я намагався не навчити, а допомогти розібратися в цікавому світі математики. Як правило учні, здібні до математики, здібні до інших дисциплін і беруть участь у багатьох предметних олімпіадах, яким надають перевагу. Олімпіада з математики найскладніша, а більшість дітей бажають «легких перемог». Нещодавні переможці минулого року – учні з КГТЛ №129 Білий Олексій (навчається на 2 курсі Львівськоі політехніки) та КЗ"Ліцей" м. Покров Постоєнко Євген (зараз учень 9 класу ДОЛІФМП). Я бажаю всім випускникам найкращої долі. Всі учні, з якими мені пощастило співпрацювати, для мене найкращі.

– Як, на вашу думку, потрібно підвищувати кваліфікацію сучасним учителям математики?

– Необхідно спонукати вчителів до самоосвіти.

– Що могли б порадити майбутнім учителям математики?

– Любіть математику, поважайте учнів, не бійтеся помилятися…

– Наскільки Ви сучасні і маєте навички учителя ХХІ століття?

– Використовую смартфон, працюю з програмами онлайн, надаю перевагу вмінням знаходити відомості, а не їх запам’ятовуванню.

То ж побажаємо усім учителям, щоб їхня нелегка, але така важлива справа цінувалася, шанувалася учнями, батьками, суспільством і щедро винагороджувалася. Щоб світло, яке вони випромінюють, запалювало все нові і нові зірки, яскраво освітлювало життєвий шлях, а доброта поверталася до них сторицею.

 

 Підготувала матеріали доцент кафедри математики та методики її навчання Тетяна Крамаренко

 

 

3354
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30