Кафедра туризму та економіки
Факультет географії, туризму та історії

23 березня – Всесвітній метеорологічний день проголошений у 1960 році Всесвітньою метеорологічною організацією (до якої входять понад 180 країн світу, в тому числі і гідрометеорологічна служба України). Мета – акцентування важливості метеорології і метеорологічної служби у забезпеченні добробуту населення.

Погода та клімат впливають на всі живі організми, що населяють нашу планету. Людина також зазнає цього впливу. Більш того – погода та клімат здійснюють вплив на людину як на істоту біологічну (на її самопочуття, особливо у метозалежних людей), а також на більшість галузей її економічної діяльності.

Туристична сфера (і особливо, окремі види туризму) належить до числа найбільш залежних від погоди та клімату.

Клімат і погода виступають в якості двох факторів розвитку туризму: можуть бути ресурсом та умовою для туристично-рекреаційної діяльності.

 Як ресурс відіграють ключову роль в лікувально-оздоровчому туризмі – кліматолікування; і окремих видах активного та екстремального туризму – лижний туризм, льодолазіння .Лижний туризм  клімат.курорт
  льодолазіння кліматичний курорт
 Як умова відіграють ключове значення в якості фону для розвитку певного виду туризму, та можуть мати лімітуючий вплив – пляжний туризм, екскурсійний туризм, пішохідний туризм, альпінізм пляж в негоду  Туман в горах
  екскурсія в дощ гори

Усереднені характеристики окремих метеовеличин та прояву атмосферних явищ відіграють важливу роль для туристичної сфери:

Температура повітря (середньорічна та середньомісячна температура, середня та абсолютна максимальна і мінімальна температури за окремі місяці або певні періоди);

Вологість повітря (середньорічна та середньомісячна);

Характеристики вітру (середня та максимальна швидкість по місяцях та за рік, переважаючий напрям вітру);

Хмарність (середні значення кількості загальної та нижньої хмарності по місяцях);

Тривалість сонячного сяйва та характеристики радіаційних потоків;

Кількість опадів (середньомісячні значення);

Повторюваність небезпечних та стихійних гідрометеорологічних явищ (блискавки, грози, торнадо та тайфуни).

Як умова клімат спричиняє прояв сезонності в певних видах туризму в певних регіонах, наприклад, купальний сезон в пляжному туризмі, або несприятливий період мусонних дощів в субтропічних широтах.

 торнадо  мусони

Крім того, розглядаючи вплив клімату та погоди на туризм варто брати до уваги метеотропні реакції організму людини та метеотропні захворювання, що можуть спостерігатися як у місті постійного проживання, так і у місці відпочинку. Метеотропні захворювання – це захворювання, у виникненні яких метеорологічні та кліматичні чинники відіграють головну роль, виступають як пріоритетні (рак шкіри, бронхіальна астма, тепловий удар, замерзання), при метеотропних реакціях метеорологічні та кліматичні чинники є лише стимулятором загострення захворювань, що спочатку не пов’язані з погодно-кліматичними чинниками. Міждобові перепади тиску, температури, вологості повітря, вмісту кисню в атмосферному повітрі належать до найважливіших чинників, що викликають метеотропні реакції в організмі людини і спричинюють погіршення самопочуття.

25695
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша
Травень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31