Кафедра фізики та методики її навчання
Фізико-математичний факультет

Кафедра фізики та методики її навчання із скорботою сповіщає про раптову, передчасну смерть свого колеги, завідувача кафедри з 1996 по 2001 роки, доктора фізико-математичних наук, професора Євгена Яковича Глушка.

Син Євгена Яковича, Костянтин сповістив: «…нажаль мій тато помер в середу 8-го травня від серцевого нападу. Був госпіталізований спочатку в Сокирянську лікарню 4-го травня, а потім у реанімацію сердцево- судинної лікарні Чернівців. Спочатку пішов на покращення і мені вдалось з ним поспілкуватись 6-го травня... Похоронили його в с. Ломаченці біля батьків...».

ГЛУШКО́ ЄВГЕН ЯКОВИЧ народився 27 жовтня 1951 року у місті Болград Одеської області. У 1974 році закінчив Кишинівський університет. Після закінчення в 1977 році аспірантури Інституту спектроскопії АН СРСР (спеціальність «Оптика») отримав призначення на роботу до Криворізького державного педагогічного інституту. Працювати розпочав у лютому 1978 року на посаді асистента кафедри математики, але, враховуючи напрямок наукових досліджень, переходить працювати на кафедру фізики. Доктор фізико-математичних наук (1996), професор (2001), завідувач кафедри фізики з 1996 по 2001 роки.  Під керівництвом Євгена Яковича на кафедрі регулярно проходили семінари з теоретичної фізики, виконувались науково-дослідні роботи на тему «Дослідження властивостей напівпровідникових ієрархічних структур на основі моделей, які мають точний розв’язок», розвивалася наукова школа.

Від 2001 року Євген Якович працював професором у Київському славістичному університеті та провідним науковим співробітником у  Інституті фізики напівпровідників ім. В.Є. Лашкарьова НАНУ.

Результати наукової діяльності, пов’язаної з проблемами розрахунку електронної структури низькорозмірних напівпровідників,  фотонних кристалів, оптичних нелінійних явищ, висвітлювалися у провідних виданнях із цієї галузі фізики в Україні та за кордоном. Євген Якович, вільно володіючи англійською мовою, багаторазово доповідав на міжнародних конференціях у Єрусалимі, Мадриді, Нью-Йорку, інших містах, брав участь у наукових програмах-конференціях і школах НАТО.

Євген Якович є автором статей в Енциклопедії з фізики твердого тіла (видавництво «Наукова думка», Київ).

Перебуваючи у Києві, Євген Якович не переставав співпрацювати з колегами, аспірантами, студентами кафедри фізики   Криворізького педагогічного. За його ініціативою з 2012 року був започаткований та подовжувався ДОГОВІР про наукове-технічне та науково-педагогічне співробітництво Криворізького    педагогічного інституту   ДВНЗ „Криворізький національний університет” та   Інститутом фізики напівпровідників НАН України    ім. В.Є. Лашкарьова, направлений на творче співробітництво, підвищення ефективності наукових досліджень в актуальних напрямках науки і техніки, ширше залучення викладачів, аспірантів, магістрантів та талановитої студентської молоді кафедри до наукової роботи та залучення провідних фахівців НАН України до підготовки науково-педагогічних кадрів Криворізького педагогічного інституту.

Під сокерівництвом Євгена Яковича Глушка у серпні-грудні 2017 року, травні-вересні 2018 року на кафедрі фізики виконувався Спільний науковий проєкт вищих навчальних закладів, наукових установ Національної академії наук та Національних галузевих академій наук України, що фінансувався Державним фондом фундаментальних досліджень. Назва проєктуДослідження оптимальних умов проходження електромагнітних сигналів через метаструктуру із фотонною щілиною у повно-оптичному логічному пристрої. Організація партнер: Інститут фізики напівпровідників НАН України ім. В.Є. Лашкарьова.

Євген Якович надавав величезну допомогу аспірантам кафедри фізики та методики її навчання: проводив наукові консультації, запрошені лекції, обговорював результати наукових досліджень, тексти статей, тез, доповідей на семінарах та наукових конференціях, виступав опонентом дисертаційних досліджень, рецензентом авторефератів дисертацій.

У планах на 2024 рік у Євгена Яковича були доповіді на конференціях, публікації статей, опонування  дисертацій…

Нам, науковцям кафедри фізики та методики її навчання, буде складно без Вас, Євгене Яковичу…

nano23_064.jpg

nano23_073.jpg

Євген Якович бере участь у 11-й Міжнародній конференції «Нанотехнології та наноматеріали» (НАНО-2023), що проходила в Буковелі (Україна) з 16 до 19 серпня 2023 року. Ця конференція ініційована Інститутом фізики НАН України. Формат проведення конференції був гібридний (офлайн та онлайн), але Євген Якович завжди був очним доповідачем.

27003
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша
Липень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31