Кафедра математики та методики її навчання
Фізико-математичний факультет

МАЙБУТНІ СОЦІОЖУРНАЛІСТИ ПРЕДСТАВИЛИ АВТОРСЬКІ СОЦІОЛОГІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ

1 червня 2020 року першокурсники спеціальності «Соціологія масової комунікації, журналістики і реклами» Криворізького державного педагогічного університету представили перші  власні соціологічні дослідження.  Їх виконали здобувачі вищої освіти в рамках вивчення навчальної дисципліни «Статистика у соціології».  У зв’язку з введеними карантинними обмеженнями публічний захист проводився у форматі Zoom-конференції.

 - Студенти мали змогу як обрати тему з орієнтовного списку запропонованих, так і цілком самостійно запропонувати ту, яка їх цікавить, - розповіла канд. пед. наук, доцент кафедри математики та методики її навчання Тетяна Григорівна Крамаренко.

– Розробивши програму дослідження, студенти підготували й розіслали респондентам Google-форми, що містили перелік відповідних питань. Вивчаючи впродовж семестру математичну статистику, майбутні соціологи спочатку застосували до опрацювання результатів дослідження методи описової статистики. А коли вивчали кореляційний аналіз, параметричні та непараметричні критерії перевірки статистичних гіпотез, також і методи статистичних висновків. Працюючи над проєктом, студенти краще розуміють ціннісний смисл математичних методів у роботі соціолога, набувають навичок використання сервісів Google для презентації  розроблених матеріалів. Надзвичайно важливо й те, що послухати виступи майбутніх соціологів і подискутувати з ними до нашої Zoom-конференції приєдналися соціологи-фахівці – доктор соціологічних наук, професор Алла Степанівна Лобанова та кандидат соціологічних наук, старший викладач кафедри соціології та економіки  Олена Олексіївна Комарова, а також аспірант кафедри Валерій Каритка.

CMK 19 01 06 2020

Першокурсника Івочку Романа зацікавила проблема ставлення молоді до політики, електоральні настрої співгромадян. Для опрацювання результатів дослідження і пошуку кореляційних залежностей між різними чинниками він перевірив низку математичних гіпотез.   Ігнатенко Ольга та  Курінна Єлизавета досліджували вплив соцмереж на соціум. Богдан Євгенія з’ясовувала ставлення українців до моди: чи дійсно для них мода - це дуже важливо. Дядюра Сюзанна переймалася проблемою ставлення людей до психічних хвороб та розладів. Осламенко Вікторію як майбутнього соціожурналіста  зацікавила проблема затребуваності засобів масової інформації. Цікавлячись відвідуванням громадянами культурних заходів, Сверчкова Діана з’ясувала, що у суспільстві зростає число прихильників українського кіно. А ось Федорчук Вероніка досліджувала, чи мають студенти  вільний час і чи вміють вони його планувати. Студентські соціологічні дослідження були структуровані. Автори представлених навчальних проєктів зазначали кількість респондентів, їх стать, вік та соціальний статус.  Отримані статистичні результати студенти оформили у вигляді таблиць, діаграм та графіків, презентації, повідомлень блогу соціожурналіста.

На захисті не обійшлося й без належної процедури опонування. Студенти здебільшого  підкреслювали актуальність обраних колегами тем і звертали увагу на влучні акценти досліджень. Соціологи Олена Олексіївна та Алла Степанівна не обійшли увагою жодного з виступаючих. Кожному майбутньому соціожурналісту вони надавали цінні поради щодо вдосконалення майбутніх проєктів.

12085
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша
Травень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31