крути головне

29 січня 2018 року громада Криворізького педагогічного зібралася, щоб згадати героїчні події нашої історії – сто років тому під Крутами кращі представники української молоді віддали своє життя на полі бою за свободу і державність України.

  крути гімн

Урочистий захід розпочався з Гімну України та демонстрацією короткої документальної стрічки про події історичного бою.

«То був бій за майбутнє», – зауважив про перебіг бойових дій А. В. Тарасов, доцент кафедри історії України та правознавства, заступник декана факультету географії, туризму та історії. Андрій Валерійович розповів присутнім про історичні міфи, які оточили відомості про події під Крутами.

крути тарасов

Захід продовжився виступом студентки-випускниці магістратури спеціальності «Історія» Марії Михайлечко, яка нагадала про важливість збереження національної пам’яті про події під Крутами, розповіла про ставлення українського політикуму до вшанування українських героїв, сучасні заходи з популяризації славетних сторінок нашої історії.

крути журба

Доцент кафедри української та світової літератури Світлана Степанівна Журба поділилася з присутніми роздумами про осмислення та відображення подій під Крутами у художній літературі. Українські митці у свої творах активно відгукнулися на цю знакову історичну подію. Перше поетичне осмислення крутянського бою належить перу Павла Тичини:

На Аскольдовій Могилі

Поховали їх —

Тридцять мучнів українців,

Славних молодих...

На Аскольдовій Могилі

Український цвіт —

По кривавій по дорозі

Нам іти у світ.

На кого посміла знятись

Зрадника рука?

Квітне сонце, грає вітер

І Дніпро-ріка...

На кого завзявся Каїн

Боже, покарай! —

Понад все вони любили

Свій коханий край.

Вмерли в Новім Заповіті

З славою святих. —

На Аскольдовій Могилі

Поховали їх.

І письменники української діаспори, і наші сучасники долучалися до художнього осмислення героїчних подій 1918 року. Це – Уляна Кравченко, Олександр Олесь, Олесь Бабій, Євген Маланюк, Богдан-Ігор Антонич, Демид Бурко, Михайло Зельман (Лісовий), Богдан Стельмах, Микола Луків, які у своїх творах говорять про віру у відродження української держави, розмірковують над історичними паралелями, стверджують прагнення нашої нації до вільного майбуття на своїй землі, розповідають про велич народного подвигу, патріотизм та жертовність українських героїв.

крути книги

Важливим уроком бою під Крутами для сучасників має стати усвідомлення того, що історичні паралелі між подіями не завжди свідчать про ідентичність їх наслідків. Так само як і 100 років тому наші студенти стали на захист незалежності України. Вони стояли тоді, щоб ми боролися сьогодні!

Дивіться більше фото у Галереї


 

3860
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок
Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31