inclusive1118 2

Як ми повідомляли раніше, з 29 жовтня по 3 листопада 2018 року на базі Молодіжного центру «#StudHub» Криворізького педагогічного було проведено серію тренінгів із інклюзивної освіти за підтримки Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ) GmbH. 20 листопада відбулася заключна подія проекту - круглий стіл «Інституалізація програми тренінгів з інклюзивної освіти у м. Кривий Ріг».

inclusive1118 17

За круглим столом зібралися експерти тренінгів і представники управління освіти і науки виконкому Криворізької міської ради, Дніпропетровського обласного методичного ресурсного центру, а також координатори проекту «Підтримка територіальних громад України у зв’язку зі збільшенням кількості ВПО» від Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ). Метою зустрічі стала презентація й обговорення результатів серії тренінгів з інклюзивної освіти, зворотній зв'язок та визначення перспектив подальшої роботи з розвитку інклюзії в Кривому Розі.

inclusive1118 4

Виконавчий директор Молодіжного центру, студент факультету географії, туризму та історії Ілля Лисоконь привітав учасників заходу, розповів про історію й діяльність МЦ КДПУ, подякував партнерам проекту. Оксана Таргоній, координатор Німецького товариства міжнародного співробітництва розповіла про поточний стан роботи в рамках пілотного криворізького проекту, нагадала про його структуру й етапи підготовки; подякувала експертам КДПУ й повідомила порядок денний роботи круглого столу. Відтак представила й запросила до слова ідейного натхненника реалізації проекту – Карстена Ценера, експерта компанії GIZ.

inclusive1118 29

Карстен Ценер подякував усім небайдужим освітянам, які долучилися до співпраці над амбітним українсько-німецьким проектом, наголосив, що робота над ним потребує постійного діалогу учасників, інноваційних ідей і нової етики співробітництва; висловив сподівання на плідне продовження проекту й ефективне впровадження досвіду криворізьких освітян.

inclusive1118 39

Заступник начальника управління освіти й науки виконкому Криворізької міської ради Т. Л. Басова представила заступників начальників районних відділів освіти міста, які долучилися до роботи круглого столу, подякувала фахівцям Криворізького педагогічного за ідеї й досвід, підкреслила важливість роботи з батьками для правильної організації роботи в кожній школі.

inclusive1118 41

Координатор О. Таргоній представила огляд освітніх проектів Німецького товариства міжнародного співробітництва в Кривому Розі, розповіла про їх мету й зміст, детально зупинилася на результатах роботи з розвитку соціальної інфраструктури й перспективах майбутніх проектів. «Тренінги з інклюзивної освіти – важлива частина роботи з підтримки територіальних громад, - наголосила пані Оксана. – Дякую нашим експертам, доцентам кафедри практичної психології КДПУ К. М. Бондар і О. П. Шестопаловій, а також фахівцям з Харкова й Дніпра, які поділилися ефективними авторськими методиками».

inclusive1118 55

Головний спеціаліст відділу дошкільної, середньої, позашкільної освіти, виховної роботи та охорони дитинства управління освіти і науки виконкому Криворізької міської ради О. М. Бородавка розповіла про заклади, що працюють з особливими дітьми міста, про тенденції розвитку криворізької інклюзії та роботу громадських організацій у цьому напрямку, детально зупинилася на проблемах впровадження інклюзивної освіти. «Необхідна для ефективного впровадження інклюзії система раннього втручання не працює: адже інклюзивна освіта не передбачає існування спеціалізованих закладів для особливих дітей. Цей механізм потребує нормативно-правового забезпечення й відповідної матеріальної бази», - наголосила головний спеціаліст. Відтак повідомила статистичні дані про дітей, які навчаються за програмами інклюзивної освіти, й підкреслила необхідність підготовки спеціалістів з психолого-педагогічної роботи в системі інклюзії.

inclusive1118 68

Учасники круглого столу узагальнили й проаналізували результати тренінгової частини пілотного проекту «Підтримка інклюзивної освіти у м. Кривий Ріг», обговорили перспективи впровадження моделі проекту до системи освіти міста й практичні кроки щодо подальшої інституціоналізації та регулярного забезпечення тренінгів з інклюзивної освіти в місті.

inclusive1118 63

В обговоренні взяли активну участь доценти кафедри практичної психології К. М. Бондар і О. П. Шестопалова, координатор проекту компанії GIZ О. Таргоній, головний спеціаліст управління освіти й науки виконкому Криворізької міської ради О. М. Бородавка, доцент кафедри педагогіки, голова ради молодих учених КДПУ І. Є. Макаренко.

inclusive1118 77

Після завершення заходу відбулась зустріч К. Ценера з ректором КДПУ, проф. Я. В. Шрамком, під час якої відбувся обмін думками щодо досвіду плідної співпраці Криворізького державного педагогічного університету з міжнародними організаціями та перспектив підтримки інноваційних проектів університету з боку Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ).

inclusive1118 78

6217
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок