Кафедра перекладу та слов'янської філології
Факультет іноземних мов

Викладачі кафедри перекладу та словʼянської філології не залишаються осторонь, коли мають змогу долучитися до суспільно значущої діяльності. Професор кафедри перекладу та слов’янської філології Наталя Кудрявцева розповіла про свою співпрацю зі загальноукраїнським волонтерським рухом «Єдині».

Мовний зсув від російської до української мови зафіксовано після початку російської агресії на території України в 2014 році. В той час, щоб підтримати дорослих, які бажали опанувати українську мову, було створено волонтерську ініціативу «Безкоштовні курси української мови», що свого часу охопила двадцять п’ять міст України й перетворилася на загальноукраїнську платформу Є-Мова.

зображення_2023-08-30_000928065.png

Початок повномасштабного російського вторгнення в лютому 2022 року викликав збільшення кількості громадян України, які хочуть  долучилися до мовного зсуву. Допомагають таким громадянам локальні проєкти з популяризації української мови, а також у загальноукраїнський волонтерський рух «Єдині». «Єдині» стартували в квітні 2022 року як онлайн-проєкт, що дозволило їм залучити до своїх учасників мешканців окупованих територій. Згодомрозширився формат і зʼявився ще й офлайн діяльність – щотижневі розмовні клуби в двадцяти п’яти містах України та за кордоном. Відповідно до умов програми «Єдині», волонтери-модератори розмовних клубів, перш ніж розпочати роботу, проходять спеціальне навчання. До цього навчання долучилася й професор кафедри перекладу та слов’янської філології Наталя Кудрявцева, яка прочитала модераторам лекцію «Мовний зсув в Україні в контексті відродження мов».

У своїй лекції для модераторів волонтерського проєкту «Єдині» Наталя Сергіївна висвітлила причини та фактори, що обумовлюють витіснення однієї мови іншою, ілюструючи їх прикладами мовних зсувів, що мали місце в різних країнах світу в різні часи. Основним фокусом лекції став розгляд можливостей так званого зворотного зсуву – саме того процесу, який відбувається сьогодні на території України – а також з’ясування тих ідеологій української мови, які би сприяли її поширенню серед російськомовних громадян України в сучасних соціополітичних умовах. Рекомендації, що надала модераторам проф. Н. С. Кудрявцева, підкріплені як здобутками світової соціолінгвістики, так і результатами її власного етнографічного дослідження волонтерських ініціатив з популяризації української мови, яким науковиця займається вже декілька років.

зображення_2023-08-30_001729172.png

Детальніше про лекцію тут!

22988
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша