Кафедра практичної психології
Психолого-педагогічний факультет

На семінарі для психологів шкіл, організованому спільно з ЮНЕСКО консорціумом нашого проекту, ми зосередилися на допомозі дітям, які переживають горе. Катерина Бондар поділилася цінними інструментами для діагностики, консультування та терапії. 

Вебінар був присвячений підтримці дітей, які переживають горе, з акцентом на шкільне консультування та виявлення потреби у терапії у випадках ускладненого горювання. Було розглянуто нормальні реакції на різних стадіях горя: рання, середня та пізня фази. Особливу увагу приділили віковим особливостям реакцій дітей різного віку (6-8, 9-12, 13-16 років і старших підлітків).

Основні теми охоплювали:

- Оцінку горювання за допомогою психодіагностичних інструментів, зокрема тих, які рекомендуються для шкільних психологів в Україні.

- Терапевтичні методи, такі як наративна експозиційна терапія (NET) і метод «річка горя», які можна застосовувати як у терапевтичних, так і у психоосвітніх цілях.

Окремо були висвітлені стратегії роботи з дітьми в школі, зокрема управління емоційними та дисоціативними реакціями через концепцію «вікна толерантності» — емоційного стану, в якому дитина функціонує ефективно.

 Стратегії для психологів:

- Гіперзбудження (помаранчева та червона зони)

  - Визначення безпечного місця у школі та залучення підтримки від учителів чи однокласників.

  - Фізичні вправи та кінетичні активності для зменшення напруги.

  - План подолання емоційних вибухів через безпеку, саморегуляцію та обговорення наслідків.

- Гіпозбудження (зелена зона)

  - Використання сенсорної стимуляції через активні ігри, зоровий контакт та вправи, які утримують увагу в теперішньому моменті.

- Дисоціація (синя зона)

  - Використання ключових слів чи сигналів для повернення до реальності, створення передбачуваної рутини та усунення тригерів.

Усі стратегії підкріплені використанням сенсорної стимуляції для підтримки емоційної стабільності дітей. Важливим аспектом є створення безпечного середовища у школі та застосування технік для допомоги дітям в обробці горя.

 

#психологія #освіта #Україна #ЮНЕСКО #психологшкільний #травма #горювання #діти #підлітки #професійнийрозвиток #психологічнадопомога

27848
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша
Жовтень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31