090320 0

9 березня світове українство відзначає день народження Кобзаря – генія української культури Тараса Григоровича Шевченка. Студентство й викладачі факультету української філології запросили всіх охочих приєднатися до святкування й узяти участь у цікавій події, яка отримала назву «Тарас Шевченко: відформатування українського духу».

090320 1

Модератор заходу, канд. філол. наук, доц. кафедри української та світової літератур І. М. Онікієнко на початку заходу підкреслила: «Шевченківські дні – це наше загальне свято. Але сьогодні ми прагнемо донести меседж про те, що кожен має звертатися до духовного спадку Кобзаря повсякчас – щодня. Адже український світ змодельовано саме за шевченківським заповітом і український дух живе, натхнений нашим національним генієм».

090320 2

Щоб доторкнутися до найпотаємніших куточків української душі, у виконанні молоді лунають вірші – завжди актуальні твори класика, які розкривають сенси нації: доброту, чуйність, мужність і любов до рідної землі.

090320 3

Пані Онікієнко розповіла присутнім і про нове видання Станіслава Росовецького «Шевченко і фольклор», зауваживши: «Образ Кобзаря є відображенням свідомості нації. Він уособлює мрії українців про народний ідеал справедливого суспільства на рідній землі».

090320 4

Зав. кафедри української та світової літератур, канд. філол. наук, доц. Н. Г. Мельник наголосила: «Український письменник, публіцист, літературний критик Євген Маланюк переконаний, що наукового осмислення поезії Шевченка недостатньо, порівнюючи його спадок із духовним одкровенням». Пані Наталя детально зупинилася на місці Шевченка в українській свідомості та розповіла про фольклор як матеріал для літературної творчості в доробку Шевченка, його осмислення фольклорних джерел, своєрідність фольклоризму народного генія.

090320 5

Учасники заходу переглянули відео, присвячене присутності Шевченка в щоденному житті українців – артінсталяціям, флешмобам, виконанню творів за участю рекордної кількості митців, пізнавальним акціям в Україні та за її межами.

090320 6

Наприкінці зустрічі відбувся студентський батл між шанувальниками творчості Кобзаря – командами «Причинні» й «Міфомислителі». Перемогла дружба й любов до шевченкознавства. Декан факультету української філології, канд. філол. наук, доц. Л. М. Семененко подякувала учасникам і гостям свята, а також нагадала про особливий зв'язок кафедри української та світової літератур із родиною великого Тараса, розповівши про відвідування викладачами шевченківських місць разом із нащадками Кобзаря.

10499
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок