21 лютого 2017 року в концертній залі музично-хореографічного відділення факультету мистецтв відбувся урочистий захід до Дня рідної мови, організований викладачами та студентами факультету української філології.

Уже традиційно на заході до Дня рідної мови було оголошено результати відкритого диктанту, який відбувся днем раніше, 20 лютого. Участь у написанні диктанту взяли викладачі та працівники університету, а текст диктанту як і в попередні роки виголошувала кандидат філологічних наук, доцент Т. І. Вавринюк. За знання рідної мови учасники мовного змагання отримали  грамоти. Відзначили на святі й інших поціновувачів рідної мови: викладачів та студентів факультету української філології.

Рисунок9

Свято відкрила завідувач кафедри української мови, доктор філологічних наук, професор Ж.В. Колоїз із проникливим закликом шанувати, плекати і всебічно розвивати нашу рідну українську мову.

З вітальним словом до присутніх звернувся в.о. ректора університету Я. В. Шрамко. Він нагадав історію свята рідної мови і розповів про роль, яку завжди відігравав Криворізький педагогічний у духовному житті нашого міста, будучи осередком українства, джерелом збереження національної ідентичності та примноження культурних багатств нації, кузнею високоосвічених педагогів – патріотів України.

Свято продовжилося українською піснею та декламацією віршів, присвячених рідній мові. У виконанні студентів факультету української філології пролунали поетичні твори «Діамант дорогий на дорозі лежав…», «Мені казав один ханжа…», «Мово моя українська…», «Коли забув ти рідну мову…», «До рідного слова торкаюсь душею…»  та багато інших поезій, проникнутих щирою любов'ю до співочої та найріднішої з мов.

20170221 130743

Ведучі свята – студенти факультету української філології – розповіли про святкування Дня рідної мови у світі та на українських теренах. Трагічна історія походження цього свята багато в чому перегукується з драматичними перипетіями мовної історії нашого народу. Дізналися присутні й численні цікаві факти з історії української мовної традиції, про початки української літературної мови та роль мови у вітчизняному державотворенні.

2017 02 21 13.59.47

Спеціальний гість свята боєць 17-ї танкової бригади О. А. Палюхович  виступив з надзвичайно щирим і проникливим словом про рідну мову, що як могутній оберіг надихає наших воїнів на передньому краї боротьби за Батьківщину. Надзвичайного поширення у лавах збройних сил набула нині українська мова, надихаючи і мотивуючи наших захисників. «Принципово спілкуюся українською мовою, читаю українську літературу, і закликаю всіх відкрити для себе рідне слово», – ці слова бійця присутні зустріли щирими оплесками.

2017 02 21 14.23.50

Після загального вшанування пам'яті полеглих воїнів хвилиною мовчання, пролунала фінальна пісня «Нам потрібне мирне небо», а завідувачка кафедри української мови, професор Ж. В. Колоїз виступила із урочистим завершальним словом і подякувала всім організаторам і учасникам свята рідної мови.

 


 

.be&t=3">.be&t=3

1281
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок
Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31