лекція концерт 21 03 17

Вчора, 21 березня, концертна зала музично-хореографічного відділення факультету мистецтв Криворізького педагогічного знову була заповнена поціновувачами високого мистецтва. Цього разу для викладачів, студентів, гостей відбулася лекція-концерт «Світова класика українською мовою», яку провела Валентина Кузик, доктор філософії (з мистецтва), старший науковий співробітник інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології М.Т.Рильского НАН України, член Національної спілки композиторів, лауреат Премії М.В.Лисенко.

IMG 9224

Валентина Володимирівна приїхала до нашого університету на запрошення факультету мистецтв із важливою місією – популяризувати україномовний простір у мистецтві. Про це говорила на початку своєї лекції сама мистецтвознавець, яка презентувала аудиторії свої праці, присвячені композиторам, ученим – братам Л. та Д. Ревуцьким, М. Лисенку, М.Леонтовичу, П.Майбороді. Усі вони, як і перекладачі М.Вороний, М.Рильський, здійснювали важливу просвітницьку роль – прагнули донести до широкого кола людей красу музичного мистецтва через рідне українське слово, долучити українців до академічної музики світового рівня.

ревуцький

«Кожна мова знає свої зерна мудрості» – наголосила В.Кузик. І порадувала глядачів лекцією-концертом із перекладами шедеврів світової класики. Музичні твори Й.С.Баха, Г.Ф.Генделя, В.А.Моцарта, Г.Доніцетті, Ф.Шуберта, Дж.Пуччіні та ін. з віршами Шекспіра, Петрарки лунали у виконанні наших викладачів та студентів української мовою. 

IMG 9226

Ціла гама почуттів – закоханості, ревнощів, смутку, розгубленості, страждання – звучала через поетичне слово перекладів Д.Павлички, М.Бажана, Б.Тена, В.Стуса.

лекція

Щирі проникливі декламації від студентів факультету української філології про дружбу та любов, вірність коханню, докори сумління, жіноче кокетство зворушили глядачів, які поринули у світ закоханості та мрій. А могутні голоси, тембри виконавців музичних партій проникли в серця слухачів та заповнили залу гарним настроєм.

IMG 9196


 

1532
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок