Методичний семінар 4

6 червня 2017 року о 10.00 в актовій залі гуманітарного корпусу на базі психолого-педагогічного факультету КДПУ вперше відбувся методичний семінар «Особливості навчання математики за навчально-методичним комплектом С. О. Скворцової, О. В. Онопрієнко».

До університету завітала Світлана Олексіївна Скворцова ­– доктор педагогічних наук, член-кореспондент НАПН України, професор, завідувач кафедри математики і методики початкового навчання Південноукраїнського національного педагогічного університету ім. К. Д. Ушинського, співавтор Державного стандарту початкової освіти в галузі «Математика» та навчальної програми з математики для 1–4 класів, співавтор підручників-переможців Всеукраїнського конкурсу. У семінарі взяли участь запрошені КЗ «Інноваційно-методичний центр» понад 100 кращих учителів початкової школи з усіх районів міста, а також кращі студенти 1-5 курсів університету спеціальності «Початкова освіта». 

У рамках заходу було проведено презентацію навчального комплекту «Математика» для учнів 1-4 класів та його демо-версії, презентацію продукції видавництва «Ранок», за підтримки якого було організовано захід, дискусію з питань математичної освіти та обговорення практичних аспектів роботи з навчально-методичним комплектом С. О. Скворцової та О. В. Онопрієнко.

Перед початком зустрічі учасники семінару ознайомились з виставкою навчально-методичних видань, на який експонувався як презентований навчально-методичний комплект, так і дидактична література з природознавства, літературного читання, трудового навчання, основ здоров’я, іноземних мов, позакласної роботи тощо.

20170606 100937

Ректор університету, професор Я. В. Шрамко звернувся до присутніх з вітальним словом, у якому підкреслив важливість живого спілкування з авторами видань, які використовуються під час навчального процесу, розповів про роботу гості семінару, наголосив на необхідності активізації педагогічної творчості під час формування зацікавленості школярів у вивченні математики. Ректор нагадав про важливість вчасного виховання інтересу до точних наук, які є основою нашої культури, базисом для опанування системного способу пізнання світу у будь-якій царині наукової діяльності.

Декан психолого-педагогічного факультету, доцент Є. Л. Гергель у своїй вступній промові розповів про роль кафедри початкової освіти у розвитку і науково-методичному забезпеченні навчання молодших школярів у нашому місті.

20170606 101529

Відтак слово взяла С. О. Скворцова, яка детально розповіла про структуру методичної системи кожного з компонентів навчально-методичного комплекту та продемонструвала вибрані сторінки видань, які входять до його складу. Професор підкреслила важливість наявності мотиваційного елементу у завданнях навчального посібника, наголосила на необхідності формування однієї з основних компетенцій освіченої людини – уміння вчитися.

Особливо актуальною для нашого вишу частиною навчально-методичного комплекту є рекомендації студентам-практикантам з проведення уроків за різними методиками, які були апробовані студентами Південноукраїнського національного педагогічного університету ім. К. Д. Ушинського та ефективність яких були засвідчено на основі аналізу навчальних досягнень школярів. До того ж низка шкіл нашого міста виявила бажання організувати навчання математики у початкових класах саме на базі навчально-методичного комплекту С. О. Скворцової та О. В. Онопрієнко.

20170606 102614

С. О. Скворцова детально зупинилась на структурі та особливостях навчального зошиту, який входить до презентованого комплекту. У цьому виданні доповнено і розширено принцип етапності навчального пізнання, реалізований у підручнику; зошит орієнтовано на формування математичних понять та доповнено роздатковим матеріалом. Зручність навчального зошиту забезпечується раціональною організацією матеріалу: завдяки доступності теоретичних відомостей та практичних завдань в одному виданні, під час користування навчальним посібником створюється ефект постійної присутності біля учня вчителя, який може проконсультувати та надати поради з розв’язання завдань.

Є у навчально-методичному комплекті і посібник для вчителя з розробками уроків, а підручник, що входить до цього комплексу видань, доступний для завантаження в електронному вигляді разом із низкою презентацій уроків, виконаних студентами Південноукраїнського національного педагогічного університету ім. К. Д. Ушинського.

Серед інших електронних ресурсів, які доповнюють навчально-методичний комплект – «Інтерактивна школа творчого вчителя», онлайн-проект видавництва «Ранок», який забезпечує дистанційну методичну підтримку для вчителів-практиків протягом навчального року.

Після завершення презентації навчально-методичного комплекту присутні ознайомилися з дидактичною літературою видавництва «Ранок» та долучилися до обговорення актуальних питань сучасної математичної освіти.

20170606 095617


 

2060
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30