1

Криворізький педагогічний є популярним майданчиком для проведення суспільно важливих заходів у нашому місті. 21 липня 2023 року в головному корпусі КДПУ з ініціативи ГО «Свіча пам’яті» за круглим столом зібралися науковці, освітяни, працівники культури, представники громадськості та ЗМІ, щоб обговорити проблему збереження важливої історичної місцевості нашого краю.

Під час зустрічі було представлено результати експедиційних досліджень, які криворізькі науковці проводили з березня по липень поточного року на території Савиного поля – місцевості історичного значення, розташованої між селами Недайвода Криворізького району Дніпропетровської області та Іскрівка Кіровоградської області.

2

Активісти ГО «Свіча пам’яті» Станіслав Башняк, Юрій Романенко та Василь Мальований висвітлили історичні події часів Другої світової війни, які відбувалися на Савиному полі, та наголосили на необхідності збереження пам’яті про них для майбутніх поколінь.

3

З тематичними доповідями виступили науковці: заступник директора Криворізького історико-краєзнавчого музею Олександр Мельник, експерт із заповідних територій рідного краю, еколог, ботанік та краєзнавець Вікторія Тротнер, кандидат геолого-мінералогічних наук Ольга Калініченко, криворізький біолог Валерій Коцюруба, журналіст, краєзнавець і письменник Володимир Бухтіяров, завідувач кафедри туризму та економіки КДПУ, доцент, кандидат географічних наук Володимир Казаков. До розмови в режимі онлайн приєдналися й фахівці із заповідної справи, які працюють на базі Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара.

4

За круглим столом йшлося про рослинність Савиного поля, серед якої чимало представників флори, занесених до Червоної книги, та тваринний світ місцевості; було висвітлено геологічну будову локації, деталізовано особливості археології та історії краю; наголошено на необхідності створення заповідного об‘єкта – ландшафтного заказника місцевого значення.

5

До заходу долучилися й представниці бібліотечної спільноти міста. Фахівчині КЗК «Міська бібліотека для дорослих № 10» КМР Ганна Бовдуй і Лариса Данилюк підготували бібліографічну інформацію з теми круглого столу та підкреслили естетичну цінність Савиного поля.

6

Історики Криворізького педагогічного взяли участь у зустрічі небайдужих науковців та активістів. Завідувач кафедри історії, кандидат історичних наук, доц. Н. А. Печеніна розповіла: «Ми плануємо й надалі співпрацювати з ГО «Свіча пам’яті», особливо з питань вивчення історії Другої світової війни та краєзнавства. Днями зустрічаємося із Станіславом Башняком, очільником «Свічі пам’яті», будемо детальніше говорити про історичні аспекти теми сьогоднішнього круглого столу».

Експерти, які працюють на базі Криворізького педагогічного, завжди готові приєднатися до колег, щоб зробити власний внесок до актуальних і перспективних досліджень. Під час обговорення доповідей учасники круглого столу поділилися думками щодо заходів, які необхідно вжити задля збереження Савиного поля для майбутніх поколінь.

22862
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок