УМЛ 1

Особливе свято, яке відбулося 10 листопада 2017 року в актовій залі гуманітарного корпусу, об’єднало викладачів, студентів, випускників та ветеранів факультету української філології з нагоди 35-ї річниці відновлення підготовки вчителів української мови і літератури в Криворізькому педагогічному.

Ведучі свята привітали присутніх і нагадали про славетні віхи історії альма-матер україністів Криворіжжя, яка розпочалась ще у далекому 1930 році, розповіли про відновлення роботи факультету. Ректор КДПУ, професор Я.В. Шрамко привітав присутніх з ювілейною датою одного з взірцевих факультетів нашого університету, розповів про потужний кадровий та науковий потенціал його згуртованої громади висококваліфікованих фахівців, нагадав про неоціненний вклад філологів КДПУ у розбудову українського культурного простору міста, збереження і розвиток національної ідентичності криворіжців. Ректор з вдячністю згадав засновників факультету, фундаторів наукових шкіл, викладачів, які створювали неповторну атмосферу української філології і долучалися до розвитку освітнього, культурного та духовного потенціалу університету.

УМЛ 5

Перший проректор КДПУ, кандидат філологічних наук, доцент О.А.Остроушко пригадала роки свого навчання та роботи на факультеті, розповіла про високу місію українських філологів, подякувала своїм викладачам, колегам та одногрупникам і побажала факультету довгих років процвітання і плідної роботи. Після вітання від представників музично-хореографічного відділення факультету мистецтв, до слова запросили доцента кафедри філософії Г.А. Балуту, яка привітала присутніх зі щасливою подією у житті факультету, відзначила високий рівень фахової і загальнолюдської культури та науковий потенціал філологів Криворізького педагогічного; наголосила, що філологічний факультет є серцем університету, яке поєднує інтелектуальні й духовні аспекти освітянської діяльності, виховує національну самодостатність і громадянську гідність студентської молоді, побажала факультету української філології щастя, миру і процвітання.

УМЛ 4

Свято продовжилось музичними привітаннями від студентів груп УФР-17 та УФР-16. Декан факультету-ювіляра, кандидат філологічних наук, доцент Л.М.Семененко подякувала ветеранам факультету, розповіла про те, як сьогодні продовжуються й примножуються славетні традиції його історії, детально зупинилася на численних наукових здобутках колег, освітній, виховній, громадській та культурно-просвітницькій роботі викладачів і студентів. Відтак розповіла про діяльність випускників української філології, вшанування пам’яті фундаторів факультету, співпрацю з медіа та участь у житті університетської громади.

Випускниця факультету, директор криворізької гімназії № 127 А.А.Воробйова подякувала своїй альма-матер за путівку в життя і здобуту професію, за можливість прищеплювати молоді цінності, передані викладачами факультету української філології, побажала наснаги і довгих років процвітання, а учениці гімназії, очолюваної пані Воробйовою, привітали факультет музичним подарунком.

Вокальні та хореографічні номери у виконанні студентів факультету української філології довели – майбутні знавці рідної мови талановиті не тільки у царині красного письменства та лінгвістики, а й вміють створити атмосферу справжнього українського свята.

УМЛ 3

Кандидат філологічних наук, професор Л.Б. Стрюк у схвильованій вітальній адресі розповіла, що долучилася до дружньої родини філологів Криворізького педагогічного рівно тридцять п’ять років тому – у перші дні роботи оновленого факультету. Пані Стрюк з вдячністю пригадала роботу з доктором філологічних наук, професором А.В. Козловим, розповіла про роки становлення сучасного факультету української філології, створення музею «Літературне Криворіжжя», натхненну роботу своїх колег і студентів у найтяжчі для збереження української ідентичності роки панування заангажованої радянської ідеології.

Ветеран факультету, кандидат філологічних наук Л.О. Донченко поділилась роздумами про силу художнього слова, яке збагачує людину, надихає і розраджує, розповіла про різні долі випускників факультету, побажала колегам та студентам процвітання і здійснення мрій. Випускниця факультету, вчитель Криворізького виробничо-наукового ліцею А. М. Петрашевська тепло пригадала свої студентські роки, неповторний дух відродження українства, який панував у дружньому колі великої філологічної родини КДПУ, подякувала своїм викладачам, побажала усім присутнім натхнення і здоров’я. Кандидат філологічних наук, доцент, викладач кафедри української та світової літератур І. М. Онікієнко поділилась роздумами про складну, але почесну місію сучасних українських філологів, продекламувала вітальний вірш на честь факультету.

УМЛ 2

Велику зацікавленість присутніх викликала насичена тематична виставка, присвячена науковим публікаціям викладачів, яку підготувала редактор бібліотеки І категорії О. В. Присяжна.

Святкові урочистості завершилися і лірично, і весело – зворушливе декламування студенткою факультету-ювіляра поезії Ліни Костенко і масовий запальний танок у виконанні майбутніх філологів до останньої ноти створювали піднесену атмосферу справжнього українського свята.

Більше світлин у Галереї


 

3023
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок
Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31