7 лютого 2018 року відбулись відкриті історичні читання, присвячені 120-річчю від дня народження Головного отамана Холодного Яру Костя Степового-Блакитного Пестушка, що організовані кафедрою історії України та правознавства.

Кость Пестушко був сином заможного селянина з с. Ганнівки. З 1918 року перебував у армії УНР, а в 1920 створив повстанський загін «Степова дивізія», що налічував у своєму складі близько 20 тисяч вояків. Очолював повстанський рух та вів активну боротьбу проти більшовиків на теренах Катеринославщини (сучасна Дніпропетровщина).


«Подібні заходи проводяться для того, щоб сучасні покоління могли уникати тих помилок, які свого часу були допущені Українською Центральною Радою, а також для вшанування визначних українських діячів», - зазначила завідувач кафедри історії України та правознавства Наталя Печеніна.


Студенти-історики Олексій Гетманов, Андрій Дяченко та Сергій Корнієнко познайомили аудиторію з біографією холодноярівського отамана, його повсякденним життям, участю в бойових діях та повстанською діяльністю.


Поряд з тим, свою доповідь к.і.н Роман Шляхтич присвятив темі боротьби більшовиків проти українських повстанських загонів – зокрема Костя Пестушка. Однією з головних проблем сучасного сприйняття повстанців є те, що в ті часи їх прирівнювали до бандитських угруповань й саме це сьогодні заважає розрізненню боротьби із різного роду загонами та повстанцями, що ставали на захист української державності.


Працівники бібліотеки КДПУ підготували тематичну науково-літературну виставку «УНР: уроки державотворення», на якій експонувалися праці науковців, літераторів, а також криворізьких дослідників О. Мельника, В. Комарова та А. Матроса, присвячені історії УНР та сторінкам з біографії Костя Пестушка, з якими присутніх ознайомила головний бібліограф Світлана Кочерга.


 

3937
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок