chornobyl 4


Напередодні річниці аварії на Чорнобильській АЕС хоробра та рішуча студентка художньо-графічного відділення факультету мистецтв Лада Коваленкова відправилась у мандрівку завмерлими стежками. У подорожі дівчина була два дні, але враження від місцевості залишиться з нею назавжди.

 chornobyl 1

Трагедія, яка сталася в Україні охопила весь світ. Біль, страх, паніка – усе це описує страшні події того фатального дня. Велика кількість постраждалих, тисячі опромінених радіацією тягнуть за собою величезні рани для історії українського народу. Пройшло 32 роки, але зацікавленість до Чорнобильській аварії не вщухає.

Прес-центр поспілкувався особисто з Ладою та дізнався багато подробиць, з якими вона поділилась. «Звичайно було дуже лячно, але я намагалась не піддаватись паніці, – розповідає дівчина. – Зараз рівень радіації набагато нижчий, аніж раніше. Екскурсовод нас завірив, що два дні перебування в Чорнобилі дорівнює проходженню однієї флюорографії».

Потрапити на місце страшної трагедії Лада замислила давно. Зупиняли від небезпечної подорожі можливі наслідки. Але все ж таки Лада наважилася на поїздку, знайшла однодумців. Спільно вони забронювали офіційну екскурсію у спеціальній компанії, яка займається організацією ознайомчих поїздок до Чорнобилю, з якими відправилась у дводенний вікенд.

Довгий час Чорнобильська зона була повністю закритою для відвідувань, але зараз на території зони відчуження створено Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник. Екскурсії до Чорнобилю здійснюються за спеціальними перепусками, які видає Державне агентство України з управління зоною відчуження. Перед входом до режимного об’єкту, відвідувачів знайомлять з правилами поведінки, дотримання яких є запорукою безпеки. Дівчина зазначає, що до цих правил належать зокрема такі: одяг повинен бути закритим, не можна доторкатись до навколишніх предметів, куштувати різноманітні плоди, сідати або класти щось на землю і не дозволялось їсти на відкритому повітрі.

chornobyl 2

На тій території є три готелю, в одному з яких залишилась мандрівниця. Лада зізнається, що на її здивування в Чорнобилі дуже багато людей. Переважно – це туристи, але й багато місцевих мешканців, працівників станції. «Зараз Чорнобиль – є центром туризму. Сліди людей  яскраво спостерігаються, навіть в найменш відомих місцях, –  не стримуючі свої враження, студентка каже: – А я вважала, що ця локація є мертвою».

Студентка під час своєї подорожі зіткнулась з певними стереотипами про зону відчуження, які вона спростувала. Дівчина згадує, що очікувала побачити мутованих тварин, які вибігають на туристів. Але насправді нічого подібного не відбувається, за весь час поїздки Ладі вдалося побачити лише одну лисицю. Проте наша мандрівниця зазнає: «Мандри Чорнобилем справили на мене непередавані враження, особливо запам’яталась “Дуга”, яка сягала близько 140 метрів та величезні соми у річках та водоймах».

Оскільки дівчина є студенткою художньо-графічного відділення факультету мистецтв, то без творчості тут не обійтись. Своєрідність, сірість оточуючій дійсності, історичний біль – дало поштовх до натхнення. Образ, який відклався у її пам’яті, вона неодмінно перенесе у свої картини. За такий короткий термін Лада пережила емоції, які непідвладні часу. Людське горе, яке трапилось, ще надовго залишиться у нашому серці.

Шануймо і пам’ятаємо наслідки великої трагедії!

4824
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30