all

20 січня 2017 року урочисті святкування Дня соборності зібрали за круглим столом студентів і викладачів університету. Організував захід історичний факультет, але до обговорення приєдналися і творці сучасного історичного процесу – учасники бойових дій на Сході України. Серед присутніх були наші викладачі М.М.Грабар, О.В.Косіненко, які за покликом серця захищають Україну.

Емоційний заряд на початку круглого столу створив дует викладачів музичного-хореографічного відділення факультету мистецтв, який виконав пісню про січових стрільців.

За круглим столом говорили про історію і сьогодення ідеї соборності української держави: її виникнення за часів діяльності Богдана Хмельницького, формування модерних аспектів цієї ідеї на межі століть, розвиток протягом визвольних змагань ХХ століття. У доповідях декана історичного факультету, доц. А.В.Тарасова, доцентів В.О.Яшина, Ю.І.Чирви висвітлені різноманітні аспекти еволюції української мрії про соборну національну державу.

Соціокультурні протиріччя українського суспільства, яким випало стати рушійною силою національної боротьби сьогодення, нині потребують глибокого філософського осмислення не тільки серед наукової спільноти, а й у системі особистих переконань кожного українця. Тому обговорення теми зустрічі швидко перейшло з суто наукової площини до схвильованої розмови професійних істориків-патріотів про болючі виклики сучасної боротьби за державність країни.

Присутні на зустрічі учасники бойових дій розповіли науковцям про те, як ідея соборності сьогодні трансформувалася у реальну, могутню силу, що створила воїнське братерство солдатів з різних регіонів країни на передньому краї захисту державності й територіальної цілісності України. Історія, яка пишеться нині на теренах українського Сходу буде надихати ще не одне покоління науковців – істориків, філософів, суспільствознавців – адже саме боротьба наших сучасників стала сьогодні живим втіленням цієї фундаментальної для нації цінності: духовної соборності єдиного народу.

discussion

singers

483
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок
Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31