folk171018 3

17 жовтня 2018 року в актовій залі гуманітарного корпусу відбулась звітна фольклорна конференція студентів факультету української філології.

folk171018 5

Знавці скарбів народного мистецтва зібралися, щоб поділитися враженнями й новими знахідками, які вони зібрали й узагальнили в детальних, зі смаком оформлених звітах з фольклорної практики. Модератор конференції, завідувач кафедри української та світової літератур, доц. Н. Г. Мельник у вступному слові запросила присутніх переглянути результати плідної творчої роботи, яку студенти – збирачі фольклору виконували влітку. «Цього року наша звітна конференція проходить в оновленому форматі, - зауважила Наталя Георгіївна. – Замість виступів на сцені сьогодні ми почуємо, як звучить живе народне слово в оригінальних аудіозаписах студентів, переглянемо відео й світлини, оцінимо географічний і жанровий діапазон зібраних творів».

folk171018 6

Фольклорна практика – це не тільки цікаве завдання, а й важливий життєвий досвід. Майбутні українські філологи з великою любов’ю та увагою представляли свої знахідки, дбайливо збережені ними у щедрих джерел народної душі – в селищах і містах чи не кожної з областей нашої Батьківщини. Варіативність й імпровізація, колективність, міграція творів – всі ці властивості, притаманні фольклору втілились у піснях і прислів’ях, легендах і загадках, представлених на конференції.

folk171018 37

Найбільше фольклорних творів студенти зібрали в селах. Вивчали й жанрову систему зібраних творів, і динаміку їх розповсюдження, ділилися досвідом процесу записування зразків. Переконались: і нині традиційна творчість широко побутує в житті українських родин, надихає і дарує наснагу для праці.

Студентка ІІ курсу Вікторія Чорна проходила фольклорну практику в с. Богуслав Дніпропетровської області – малій Батьківщині веселих, привітних і натхненних людей, які познайомили дівчину з творчістю народного фольклорного ансамблю «Богуславочка». Ці співочі пані з Павлоградщини відомі далеко за межами рідного села – козацькі пісні у їх виконанні нещодавно поповнили список нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

folk171018 7

Серед інших тем фольклористичних розвідок студентів факультету української філології - і особливості народних пісень та засоби їх художньої виразності, й весільні привітання та побажання, й традиції співу щедрівок. Презентація досвіду кожного з учасників фольклорної практики супроводжувалась розповідями про долі людей, які ділилися з ними своєю творчістю, розповідали історії особистих відкриттів творів зі скарбниці українського фольклору.

На завершення конференції Н. Г. Мельник подякувала присутнім за відповідальне й творче ставлення до проходження практики, побажала не полишати інтересу до народної творчості й продовжувати традиції збереження й розвитку фольклорного мистецтва.

folk171018 2

5848
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок
Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31