robots logo1018

Нещодавно в «фізичному» крилі головного корпусу Криворізького педагогічного було облаштовано нову аудиторію STEM-освіти. Затишне приміщення вже використовують для занять з робототехніки.

 collage robots1018

Роботів на основі конструкторів LEGO Mindstorms тут створюють і студенти, і юні слухачі «Школи робототехніки». Студенти V курсу вивчають у новому приміщенні дисципліну «Інформатична STEM-освіта», складають власні задачі, використовуючи STEM-підхід.

Учні «Школи робототехніки» опановують цю непросту, але цікаву науку відповідно до вікових особливостей. Як і студенти, вони збирають роботів, програмують і конструюють їх за готовими й авторськими схемами. Це сприяє розвитку уваги, формує вміння зіставляти деталі у правильній площині, вчить навичкам технічної творчості, щоб реалізовувати власні ідеї, втілювати задуми. Долучаються до занять і вчителі, які проходять у Криворізькому педагогічному курси підвищення кваліфікації, серед яких чимало випускників нашого університету.

robots1018 19

«Для конструювання роботів використовуються спеціальні датчики і сенсори, орієнтовані на відтворення даних органів чуття, двигуни для забезпечення руху конструкцій, спеціальне середовище програмування деталей, - розповідає доцент кафедри інформатики та прикладної математики, викладач «Школи робототехніки» Н. А. Хараджян. - Шанувальники робототехніки самостійно керують роботами, компілюють невеличкі прикладні програми для управління - і вже створили не один розумний механізм. Серед них - і крокомір, і мийник полів; у планах - зібрати офіціанта».

robots1018 34

Нова аудиторія є чудовим майданчиком для проведення майстер-класів і підготовки до змагань. На спеціальному полі роботи готуються до деяких видів перегонів – це і їзда за чорною лінією, коли відомі лише основні деталі, але не точний маршрут; і кегельринг, під час якого вправні механізми з’ясовують, який з них є найкращим у справі виштовхування кегель. Існує навіть сумо роботів: під час цих змагань вони виштовхують одне одного за межі рингу з різних вихідних позицій. Важливою умовою для участі у змаганнях є вага механізмів: вона не повинна перевищувати одного кілограму.

robots1018 5

Робототехніка - відносно нова галузь STEM-освіти у Криворізькому педагогічному, але вона вже здобула значну популярність як в університеті, так і за його межами. Учні шкіл міста охоче долучаються до занять з робототехніки, відвідують майстер-класи, беруть участь у змаганнях. Дізнайтеся більше про діяльність юних і досвідчених шанувальників мистецтва створення розумних пристроїв в офіційній Facebook-групі «Школи робототехніки».

5959
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок