pirogov victory 4

Після завершення університетського туру олімпіад наші студенти традиційно беруть участь й у Всеукраїнських конкурсах наукових робіт. 2019 рік не став виключенням  студенти багатьох факультетів нашого університету гідно представляють рідну Аlma mater й перемагають!

У Хмельницькому національному університеті відбувся ІІ тур Всеукраїнського конкурсу наукових робіт у номінації «Інформаційні технології». 28-29 березня 2019 року студент IV курсу гр. І-15 Владислав Пірогов став переможцем цього змагання.

pirogov victory 1

Професійне журі, до складу якого увійшли наукові керівники учасників з інших університетів, визнало дослідження В. Пірогова найкращим серед праць дев’ятнадцяти конкурсантів з усієї країни. Наукову роботу, темою якої стала адаптація дизайну сайту для користувачів із порушеннями кольоросприйняття, оцінювали за вісьмома параметрами – зокрема за критеріями наукової новизни й практичного значення.

pirogov victory 2

«Досліджена проблема зацікавила мене ще кілька років тому – у моїй родині є люди з цією вадою зору, – розповідає Владислав. – Маю цю ідею вже давно – і ось, нарешті, настав час для її технічної реалізації».

У дослідженні нашого студента використано як формули вищої математики для обчислення відхилення кольоросприйняття, так і відомості з біології людини. Розроблено й веб-додаток: до нього необхідно завантажити ZIP-архів з HTML-кодом сайту. Якщо два сусідніх елементи сторінки мають кольори, поєднання яких унеможливлює їх сприйняття користувачами з певними видами дальтонізму, один з них замінюється на такий, що забезпечує візуальну доступність сайту.

 

pirogov victory 5

В. Пірогов дуже вдячний своєму науковому керівнику, к. п. н., доценту кафедри інформатики та прикладної математики І. С. Мінтій: саме вона пояснила молодому досліднику принцип організації наукової діяльності й допомогла визначити алгоритм роботи веб-додатку.

У планах Владислава – розвиток створеного ним програмного продукту, доповнення веб-додатку низкою важливих функцій з метою забезпечення естетики сприйняття сайтів. Для цього студент планує розробити нейронну мережу, яка створювала би кілька варіантів адаптації веб-сторінок на вибір користувача.

Вітаємо переможця й бажаємо нових непересічних досягнень
у царині технічної творчості!
7386
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок