turnir140519 21

14 травня 2019 року студенти й викладачі спеціальності «Історія» Криворізького педагогічного провели ІІ Студентський турнір з історії.

Це вже не перша подія такого формату на базі КДПУ. Історичний турнір, який відбувся 28 листопада 2018 року, викликав неабияку зацікавленість і зібрав чимало юних і досвідчених учасників, небайдужих до науки про закономірності глобальних процесів. Темою цьогорічного турніру істориків Криворізького педагогічного став період античності – визначальні для суспільного розвитку й багато в чому загадкові часи історії людства, з якими нас розділяє вже багато століть. Але чимало проблемних питань стародавнього суспільства є актуальними й сьогодні, адже людська природа залишається незмінною.

turnir140519 22

«На турнірі ми порушували дискусійні питання, під час обговорення яких кожен отримав можливість висловити власну думку з приводу певних історичних подій та процесів», – розповіла прес-центру завідувач кафедри історії України та правознавства, к. і. н., доц. Н. А. Печеніна. У турнірі взяли участь студенти I-IІІ курсів історичної спеціальності факультету географії, туризму та історії – по три особи з кожного курсу. Студенти V курсу виступили організаторами події.

turnir140519 10

До складу журі увійшли завідувач кафедри всесвітньої історії, к. і. н., доц. О. І. Кожухар, завідувач кафедри історії України та правознавства, к. і. н., доц. Н. А. Печеніна, к. п. н., доц. кафедри історії України та правознавства Л. В. Задорожна, к. філос. н., ст. викладач кафедри всесвітньої історії І. О. Панафідін. На турнірі обговорили такі дискусійні питання історії античності:

  • Антична спадщина Європи: історична закономірність чи збіг обставин?
  • Завоювання Александра Македонського: демократія проти деспотії, чи варварство проти цивілізації?
  • Давня Спарта: тінь Грецької цивілізації чи самобутнє державне утворення?
  • Візантійська імперія: спадкоємець Риму чи держави Александра Македонського?
  • Падіння Західної Римської імперії: логічна загибель цивілізації, чи нові горизонти еволюції?
  • Ольвія: центр рабства чи вісь цивілізації?
  • Християнство в античному світі: духовне спасіння чи криза моралі?

turnir140519 17

Учасники турніру – команди «Меч Арея» (І курс), «Торпеда» (ІІ курс) і «Три на третьому» (ІІІ курс) – продемонстрували як непересічний рівень обізнаності в тонкощах історичних процесів античності, так і володіння навичками ведення наукової дискусії. Під час кожної з трьох ігор турніру відповідно до результатів жеребкування відбувалися виступи доповідачів, опонентів і рецензентів команд-учасниць. Після цього розпочиналася загальна полеміка за участі всіх охочих; потому – команди давали відповіді на запитання членів журі.

turnir140519 collage

Кожен, хто долучився до турніру, отримав сертифікат про участь. Відповідно до кількості набраних балів за результатами трьох ігор турніру було визначено переможців – команду «Три на третьому». Команди «Меч Арея» і «Торпеда» посіли відповідно ІІ й ІІІ місця.

Вітаємо переможців турніру й бажаємо успішного продовження
нової наукової традиції істориків Криворізького педагогічного!

 Більше фото в галереї

7797
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок