kaf botany 1

Фундатором кафедри ботаніки та екології є Іван Андрійович Добровольський, який ще у 1935 році прибув до нашого міста з групою студентів Київського педагогічного інституту для продовження навчання на ІІІ курсі природничого факультету Криворізького педагогічного. Частина випускників довоєнних років (1937–1941 рр.) залишилася для викладацької роботи. Їх діяльність стала основою для подальшого розвитку однієї з найстаріших кафедр університету.

kaf botany 2

За роки діяльності кафедри було засновано ботанічний сад площею 7,2 га у заплаві річки Саксагань поблизу старої будівлі навчального корпусу (пл. Визволення). Ботанічний сад створювався як опорний майданчик кафедр ботаніки та зоології; згодом його було включено до реєстру ботанічних садів з підзвітністю Центральному республіканському ботанічному саду й Раді ботанічних садів України.

kaf botany 3

Кафедра завжди мала потужний професорсько-викладацький склад: науково-педагогічну роботу здійснювали кандидати й доктори наук, доцент і член-кореспондент, професор і академік Української екологічної академії наук. У зв'язку зі значними результатами навчально-дослідницької діяльності та її екологічною спрямованістю з 1986 року структурний підрозділ дістав назву кафедри ботаніки та екології.

kaf botany 4

Викладачі кафедри тісно співпрацюють із провідними науково-дослідницькими установами й закладами вищої освіти України та зарубіжжя, а також активно проводять профорієнтаційну роботу. Завдяки кадровому та науковому потенціалу кафедри в 2004 році було відкрито нову спеціальність «Екологія та охорона навколишнього середовища». На кафедрі ботаніки та екології функціонує науковий та науково-методичний екологічний центр – базовий експериментальний майданчик Міжнародної Академії наук педагогічної освіти, результати діяльності якого висвітлюються на сторінках щорічного «Екологічного вісника». Викладачі та студенти беруть участь в університетських, регіональних, всеукраїнських та міжнародних науково-практичних конференціях.

kaf botany 5

Кафедра ботаніки та екології працює над виконанням комплексної наукової теми «Екологія рослинності порушених та регульованих екотопів Криворіжжя». Результати дослідження було апробовано й впроваджено до освітнього процесу підготовки за спеціальностями «Біологія та практична психологія» і «Екологія, охорона навколишнього середовища та раціональне природокористування».

kaf botany 6

Колектив кафедри забезпечує екологічну освіту майбутніх учителів на всіх факультетах університету та сучасну біологічну підготовку студентів природничого факультету зі спеціальних навчальних курсів ботаніки, мікробіології, генетики, екології, основ сільського господарства, наукових досліджень, комп'ютерної техніки, біології.

8048
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок
Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31