24 березня 2017 року в приміщенні читальної зали гуманітарного корпусу «Літературна вітальня» бібліотеки Криворізького педагогічного вкотре відчинила свої двері для зустрічі з письменником, журналістом, видавцем, редактором «Кур’єра Кривбасу» Григорієм Джамаловичем Гусейновим.

На зустрічі були присутні кандидат філологічних наук, декан факультету української філології, доцент Любов Миколаївна Семененко; кандидат філологічних наук, доцент, завідувач кафедри української та світової літератур Наталія Георгіївна Мельник; доктор філологічних наук, професор Вікторія Ігорівна Дмитренко; доктор філологічних наук, професор Світлана Іванівна Ковпік; директор бібліотеки, кандидат філологічних наук, доцент кафедри української мови Ганна Миколаївна Віняр; учасники семінару-практикуму «Інформаційне забезпечення навчально-виховного процесу» – бібліотекарі професійно-технічних училищ міста на чолі з Тамарою Василівною Керницькою, методистом навчально-методичного центру профтехосвіти в Дніпропетровській області; студенти V курсу факультету української філології; студенти І курсу психолого-педагогічного факультету; бібліотекарі КДПУ.

Модератор заходу, бібліотекар Олена Едуардівна Бугрій привітала гостя й присутніх і запросила учасників зустрічі до спілкування. Вона нагадала, що Григорій Джамалович очолює редакцію «Кур’єра Кривбасу» з дня заснування цього відомого в Україні та за її межами літературного часопису.

Головною метою «Кур’єра…» завжди було й залишається привернення уваги провідних вітчизняних письменників, культурологів, митців до нашого міста та його духовного життя. І хоча журнал починав виходити у форматі тоненького двотижневика, а нині є серйозним літературним часописом – низка класичних рубрик, що містять прозові й поетичні твори, художні переклади й літературознавчі розвідки, залишається незмінною уже протягом багатьох років. Численні твори знакових українських літераторів, публікації яких було заборонено в радянські часи, вперше було оприлюднено саме на шпальтах «Кур’єра Кривбасу».

Гусейнов

Зустріч було присвячено обговоренню четвертого номера журналу за 2016 рік. Опубліковані в передостанньому випуску «Кур’єра…» прозові й поетичні твори викликали неабияку зацікавленість як у професійних, так і в майбутніх літературознавців. Щирі й емоційні виступи студентів-філологів, психологів і педагогів ще раз засвідчили непересічний рівень професіоналізму, з яким створюються добірки творів для кожного числа очолюваного Григорієм Гусейновим часопису.

Так, студентка V курсу факультету української філології Карина Кузьменко поділилася з присутніми своїм досвідом проведення уроків української літератури, присвячених діяльності Г. Д. Гусейнова. Майбутньому педагогу особливо припав до душі розміщений у четвертому номері 2016 року прозовий твір Тимофія Гавриліва «Для дорослих людей». Студентка вподобала емоційно напружений, але розмірений темп насиченого філософськими ідеями художнього тексту; занотувала для себе чимало цікавих сентенцій. Поділилася пані Карина і власним, професійно виконаним літературознавчим аналізом обраного твору, визначивши його жанр, основні теми, проблематику тощо.

Серед інших творів, відзначених майбутніми педагогами, – «Червона гора» Ірини Шувалової, «Психопомпи» Івана Рябчія, «Нові вірші з осені» Світлани Короненко, «Нічия територія» Олександра Ірванця, переклад із Р. М. Рільке «Життя Марії» у виконанні Юрія Буряка.

Літературознавець Н. Г. Мельник подякувала студентам, що виступили з доповідями; відзначила щирість і зацікавленість, з якими молоді філологи ділились своїми враженнями від нових літературних творів, схвально відгукнулась про рівень їхньої літературознавчої компетенції. Наталя Георгіївна поділилась і власними роздумами над черговим числом «Кур’єра Кривбасу»; зауважила тематичну особливість нової добірки творів, опублікованих у літературному часописі. На думку науковця, останній у 2016 році номер «Кур’єра…» присвячено переважно філософській та релігійній проблематиці; і поезія, і проза, опубліковані на сторінках журналу, мають численні символічні пласти, які спонукають читача замислитися над актуальними проблемами людини і суспільства з точки зору духовності.

Професор В. І. Дмитренко зауважила вдале поєднання в часописі творів 20-30-х років ХХ ст. з сучасною прозою й поезією. Проблематика літератури тих часів є актуальною і сьогодні, часто-густо перегукуючись із питаннями, що порушує сучасне українське красне письменство: це і соціальна невизначеність, і політична напруженість, і людські переживання на фоні знакових історичних подій.

На завершення заходу О. Е. Бугрій зробила анонс нового номера літературного часопису й запросила всіх присутніх завітати на наступну зустріч із Г. Д. Гусейновим; а Григорій Джамалович подякував аудиторії за увагу й активність і подарував авторам кращих літературознавчих доповідей по екземпляру чергового числа «Кур’єра Кривбасу».

Гусейнов2

1572
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30