19 квітня 2017 року працівники бібліотеки корпусу дошкільної і технологічної освіти організували зустріч із майстринею писанкарства, витинанок та лялькарства Маріанною Любас.

Перед початком заходу студенти спеціальності «Дошкільна освіта» й викладачі Криворізького педагогічного мали змогу ознайомитися з персональною міні-експозицію створених пані Маріанною ляльок-мотанок і витинанок, а також оглянути книжкову виставку мистецтвознавчої літератури «Відроджені традиції», створену фахівцями бібліотеки.

Рисунок1

Модератори заходу – завідувач сектора Л. В. Соколова та бібліотекар І категорії О. В. Шмалько – представили гостю й познайомили присутніх із її життєвим та творчим шляхом. Своєю творчістю Маріанна Любас уже багато років долучається до відродження й збагачення національних мистецьких традицій нашого народу. Перше знайомство майстрині з чарівним світом народної ляльки відбулось у музичній школі № 3 нашого міста, де пані Маріанна викладала фольклорне мистецтво. Велике враження на майбутню лялькарку справила стаття відомого дослідника феномену української мотанки Олександра Найдина; саме його мистецтвознавчі розвідки надихнули її на створення першої власної ляльки. А ще одна стаття, присвячена цій темі, – з часопису «Народне мистецтво» – привела майстриню до лав Національної спілки майстрів народного мистецтва. Визнані митці високо оцінили створені пані Маріанною ляльки й витинанки; зокрема, майстер витинанки, член Національної спілки художників України Василь Корчинський своїми словами заохочення надихнув М. Любас продовжувати творити в обраних жанрах народного мистецтва.

Рисунок2

З того часу пані Маріанна відвідала чимало мистецьких фестивалів, посіла не одне призове місце в численних конкурсах народних майстрів, взяла участь у багатьох майстер-класах – у тому числі, і в якості організатора, ідейного натхненника.

«Лялька вела мене по життю», – любить казати майстриня. Саме завдяки своєму захопленню традиційним національним лялькарством пані Маріанна не тільки познайомилася і працює з цілою плеядою талановитих українських митців, а й долучилася до творчості в інших жанрах народного мистецтва – писанкарства, створення витинанок і вириванок.

М. Любас захоплено розповіла про давню традицію створення писанок, яка нині відроджується в нашій державі. Це суто жіноче, майже медитативне заняття вимагає особливого стану душі майстрині, особливої атмосфери, в якій вона працює – тільки тоді писанка стане справжнім витвором мистецтва, натхненним і наповненим духовною красою нашого народу. Мабуть, тому пані Маріанна дотримується думки, що художня освіта іноді може заважати розкриттю дару майстра народного мистецтва: адже теорія мистецтвознавства, усталені канони традиційних авторських жанрів певним чином змінюють мислення художника, у той час, коли майстри з народу зазвичай не мали художньої освіти і творили за велінням серця, спираючись винятково на природний хист.

Розповіла М. Любас і про свою педагогічну діяльність; продемонструвала слайди з роботами своїх учнів. Пані Маріанна – вимоглива наставниця: вона суворо стежить за самостійністю творчої праці своїх підопічних, не визнає шаблонів і не терпить жодного натяку на плагіат. «Дитячі роботи цінні своєю безпосередністю, оригінальністю втілених у них ідей», – вважає майстриня.

Величезним джерелом натхнення й підтримки для пані Маріанни є її родина. Чоловік М. Любас, Валерій Любас – визнаний майстер витинанки. І в родинному колі майстриня не полишає улюбленою справи: піч, оздоблена її талановитими руками традиційним народним розписом, стала для сім’ї Любасів символом справжнього родинного вогнища.

Розповіла пані Маріанна й про персональні виставки в тандемі з чоловіком; про співпрацю з дитячими творчими колективами. На закінчення зустрічі майстриня відповіла на питання аудиторії, детальніше розповіла про кожну з представлених на заході ляльок-мотанок і сфотографувалася на пам'ять з усіма бажаючими.

Рисунок2

 

1736
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок
Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31