пестушко головна

9 лютого 2018 року в актовій залі Криворізького педагогічного розпочався цикл урочистостей з нагоди 120-ї річниці від дня народження видатного діяча українського національно-визвольного руху, командира легендарної повстанської Степової дивізії, Головного отамана Холодного Яру Костя Степового-Блакитного (Пестушка).

Перед початком інформаційно-концертної програми «За нашу кров, за нашу честь, за кривди нашого народу!» у фойє біля актової зали працювали пересувна експозиція «Повстанський рух початку ХХ ст. на Криворіжжі» від Криворізького історико-краєзнавчого музею та фотовиставка, експоновані на якій світлині розповідали про вшанування місцевими патріотами пам’яті славетного отамана у попередні роки. До уваги присутніх пропонувалась і книжкова виставка-продаж, на якій учасники заходу мали можливість придбати видання історико-патріотичної тематики. Фахівці бібліотеки Криворізького педагогічного підготували відкритий тематичний перегляд «УНР: уроки державотворення», на якому всі бажаючі мали змогу познайомитися з кращими історичними виданнями з фондів бібліотеки.

пестушко кінець

Обов’язки ведучого урочистостей виконував почесний гість Криворізького педагогічного Роман Коваль - відомий громадський діяч, письменник, краєзнавець, дослідник історії визвольної боротьби українського народу першої половини XX століття, президент історичного клубу «Холодний Яр». На заході лунали повстанські та патріотичні пісні у виконанні відомих українських музикантів. Емоційні, надихаючі вокальні твори, які сьогодні знову набули сучасного, актуального звучання завдяки лідеру відомого українського рок-гурту "Тінь Сонця" Сергію Василюку та кобзарям Тарасу Силенку й Тарасу Компаніченку не залишили байдужим нікого з присутніх.  

пестушко бандурист

Великий інтерес присутніх викликала презентація книги відомого криворізького історика, археолога, краєзнавця, заслуженого працівника культури України Олександра Мельника, присвяченої криворізькому повстанському руху початку ХХ сторіччя. Праця, яка отримала назву «Антибільшовицький рух опору на Криворіжжі (1919-1923)» стала першим науковим дослідженням отаманщини - одного з найскладніших, і багато в чому вирішальних періодів історії краю. Ґрунтуючись на відомостях з архівних джерел, науковець розповідає про опір криворізького селянства встановленню радянської влади, про запеклі бої загонів степових отаманів з більшовиками, які точилися на теренах нашого краю – одного з найпотужніших центрів українського повстанського руху – фактично до 1923 року.

пестушко книги продаж

До присутніх звернувся голова Криворізької районної організації Спілки офіцерів України, полковник Петро Лисенко, який нагадав про важливість військово-патріотичного виховання, популяризації славетних прикладів української військової звитяги. Адже війну Костя Пестушка ще не завершено: докорінні зміни у символіці національного війська, підвищення рівня усвідомленості боротьби, інтеграція культурно-просвітницької діяльності громад до військового середовища – ось запорука нашої перемоги у цій війні.

Збірка «Повстання», відомого криворізького письменника і журналіста, голови оргкомітету серії заходів Володимира Стецюка, створена на вшанування сторіччя подій Української революції. До другого, зміненого і доповненого автором видання збірки увійшли поезії різних років. Книга поєднала історичні віршовані твори та поезії на актуальну суспільно-політичну тематику сьогодення. Легендарні постаті руху українських повстанців, страшні роки політичних репресій та голодомору, події Майдану та російсько-української війни – всі ці теми художньо осмислює на сторінках своєї книги пан Володимир.

пестушка зала

Життя і діяльність криворізького героя є яскравим прикладом споконвічного прагнення громади Дніпропетровщини до творення вільної національної держави, розвитку суверенної, неподільної України, свідчить про багату історію визвольного руху на теренах області, вшанування пам'яті про події якого сьогодні має стати для нас і майбутніх поколінь прикладом служіння Україні та українському народу.

Більше фото у Галереї


 

3963
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок