100 років

15 травня 2018 року у Літературній вітальні Криворізького педагогічного відбувся захід, присвячений 100-річчю з дня народження видатного українського письменника Олеся Гончара. На заході були присутні студенти  та викладачі фізико-математичного факультету: декан факультету, доцент О. Віхрова, доцент кафедри математики та методики її навчання Т. Крамаренко, доцент кафедри інформатики та прикладної математики, заступник декана фізико-математичного факультету з виховної роботи І. Мінтій.

 

Модератор зустрічі бібліотекар І категорії О. В. Присяжна підкреслила, що 3 квітня вся Україна відзначила 100-річчя Великого українця, людини світу і совісті, світоча української нації, пейзажиста, громадського та державного діяча, етика та літературознавця, борця за мир і людські права, академіка, секретаря правління Спілки письменників, голови Українського державного комітету захисту миру, члена Всесвітньої Ради Миру, депутата Верховної Ради, Героя України – Олеся Гончара. Відтак надала слово літературознавцю - кандидату філологічних наук, доценту кафедри української та світової літератур Інні Миколаївні Онікієнко.

Пані Інна розповіла про складний життєвий шлях Олеся Гончара і поділилася роздумами про його літературні твори. Ніхто з присутніх не залишився байдужим до змістовного та зворушливого аналізу  «сержантської прози» – новел про війну «Модри Камень» і «За мить щастя». Щирі емоції героїв, мальовничі пейзажі спонукають до глибоких роздумів про долю людини у вирі бурхливих історичних подій, про почуття громадянського обов’язку, шлях до щастя і сенс життя.

Великий інтерес викликав документальний фільм «Світова зоря Олеся Гончара», в якому своїми спогадами про життєвий і творчий шлях митця поділилися громадський та політичний діяч, письменник Володимир Яворівський та дружина Олеся Гончара – Валентина.

На закінчення зустрічі О. Присяжна ознайомила з віртуальною виставкою «Письменник, осяяний животворчим світлом» та порадила літературу з фондів бібліотеки Криворізького педагогічного, експоновану на тематичній книжковій виставці «Собор української душі».

4934
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок