24 травня 2018 року в Літературній вітальні Криворізького педагогічного відбулася знакова подія – автори книжок, письменник і журналіст Володимир Стецюк та історик, археолог, краєзнавець Олександр Мельник, представили свої твори, присвячені 100-річчю Української революції й подарували їх бібліотекам міста. На зустріч було запрошено й волонтера, учасника Майдану та бойових дій на Сході країни Олега Бусеня й скульптора Олександра Канібора.

melnyk stetsyuk 2

Студенти й викладачі факультету географії, туризму та історії, бібліотекарі міста, громадськість, ЗМІ зацікавлено слухали розповідь Володимира Стецюка про підготовку й видання книжок, присвячених 100-річчю Української революції. Пан Володимир підкреслив, що нові видання стануть цінним поповненням фондів бібліотек міста: «Молодь повинна знати своїх героїв, які боролися за незалежність України».

Автор представив присутнім свою збірку поетичних творів «Повстання» й наголосив, що її основною ідеєю є українська історія як перманентні національно-визвольні змагання, боротьба за власну державність та ідентичність. Схвильовані поетичні рядки автор присвятив героям нашої Батьківщини усіх часів. Вірші з цієї збірки розповідають про шляхи державницьких змагань українських патріотів. Однією з центральних фігур книги є постать легендарного отамана Холодного Яру Степового-Блакитного (Костя Пестушка) – видатного представника славетних повстанських ватажків Криворіжжя. До збірки також увійшли поезії, присвячені сучасним суспільно-політичним реаліям, які маємо нині в умовах утвердження української державності.

Презентуючи книгу «Антибільшовицький рух опору на Криворіжжі (1919 – 1923)», знаний археолог та краєзнавець Олександр Мельник зауважив, що вона складається з оглядової статті, хроніки повстанського руху та цікавих архівних документів. Пан Олександр розповів про роки тяжких випробувань на українських землях, грабіжницьку політику більшовиків, зародження і розвиток повстанського руху на Криворіжжі. Детально зупинився на діяльності отамана Костя Пестушка, який віддав своє життя під час визвольних змагань. Степова дивізія, яку він очолював, була реальною військовою силою, яка поставила під загрозу існування радянської влади на Дніпропетровщині.

Учасник Революції Гідності й російсько-української війни, волонтер Олег Бусень підкреслив, що боротьба за власну гідність та ідентичність, яка розпочалася багато років тому, триває і сьогодні. Молодь завжди йде в авангарді подій; вона є рушійною силою національно-визвольної боротьби. Пан Олег активно долучався до благодійної акції «Подаруй книгу дитині Донбасу», під час якої збирав і передавав дітям Донбасу українські книжки.

Скульптор Олександр Канібор представив макет скульптурної композиції, присвяченої 100-річчю Української революції. Основною метою митця було реалістичне зображення Костя Пестушка в найбільш складний момент його спілкування з комісаром, який агітував селянство йти вбивати патріотів України. Пан Олександр підкреслив, що ми сьогодні продовжуємо важку боротьбу за свободу й незалежність українського народу проти зовнішнього агресора, який веде неоголошену війну на Сході нашої країни.

Інформаційний супровід заходу забезпечили фахівці інформаційно-бібліографічного відділу, які представили тематичну експозицію «У вогні війни і революцій (до 100-річчя подій Української революції 1917–1921 рр.)» (33 джерела).

На закінчення зустрічі Володимир Стецюк та Олександр Мельник подарували бібліотекам міста книжки «Повстання» та «Антибільшовицький рух опору на Криворіжжі (1919 – 1923)», які були видані завдяки спонсорам.

5053
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок
Травень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31