Kochergin 260918 19

26 вересня 2018 року в читальній залі бібліотеки КДПУ відбувся масштабний краєзнавчий захід за участі голови Дніпропетровської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, доктора історичних наук, професора НТУ «Дніпровська політехніка» Ігоря Кочергіна.

Kochergin 260918 7

На заході зустрілися викладачі й студенти університету, представники громадськості й ЗМІ, провідні краєзнавці міста – Володимир Казаков, Володимир Стецюк, Іван Найденко, Людмила Похитун.

Kochergin 260918 2

Важливим напрямком наукових досліджень І. Кочергіна є дослідження постаті Олександра Поля - краєзнавця і підприємця, мецената і громадського діяча. Саме цій непересічній особистості сучасна Дніпропетровщина завдячує становленням свого потужного індустріального комплексу, відомого нині далеко за межами області.

Kochergin 260918 17

І. Кочергін розповів про соціальний контекст діяльності О. Поля, про громадське життя цього періоду великих суспільних перетворень і фундаментальних реформ – земської та селянської. Майбутній засновник промислового комплексу Катеринославщини, він вболівав за рідний провінційний регіон, мріяв зробити його кращим. Саме він першим звернув увагу держави на геологічні багатства краю, залучив іноземних інвесторів, завдяки співпраці з якими було розпочато видобуток руди й організовано залізничне сполучення.

Kochergin 260918 26

Активна громадська робота й попечительська діяльність, участь у роботі комітетів з покращення життя селянства були в ті часи й почесними для дворянина, й корисними для суспільства. Олександр Поль опікувався як розвитком промисловості, становленням гірничої справи, так і освітою, і охороною здоров’я, і культурним життям краю. Катеринославщина завдячує йому першим навчальним закладом вищого типу й першим музеєм; саме завдяки небайдужості цього мецената наша область на початку ХХ ст. перетворилася на передовий осередок промисловості.

Kochergin 260918 28

На зустрічі присутні отримали можливість поспілкуватися з І. Кочергіним, отримати відповіді на свої питання і придбати його книги - «Олександр Поль. Геній міста на Дніпрі», «Земське самоврядування Катеринославщини (персонологічний вимір)», «Соціальна трансформація Катеринославського дворянства (друга половина ХІХ – початок ХХ ст.)».

Kochergin 260918 29

5659
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок