quarry 29

Викладачі природничого факультету Криворізького державного педагогічного університету представили на розсуд журі німецької компанії з виробництва будівельних матеріалів HeidelbergCement AG проект «Створення чагарникових угруповань як нового місця існування для біоти кар’єру». 

 

quarry 23

Зустріч авторів екологічних проектів відбулася на території Жовтокам’янського кар’єру розташованого в Апостоловському районі Дніпропетровської області між двома селами – Жовте і Червона Колона. Представник HeidelbergCement AG Велика Британія Річард Гріметт познайомився з особливостями кар’єру, проблемами рекультивації й повторного використання його земель. Учасники зустрічі  поділилися думками про загрозу втрати цінних ареалів в екосистемі кар’єру.

quarry 4

Керівник проекту від Криворізького державного педагогічного університету, декан природничого факультету, к. б. н., доцент Е. О. Євтушенко наголосив на доцільності використання методу агростепів і представив проект, створений командою КДПУ. Завданням проекту є збільшення біорізноманіття шляхом інтродукції нових видів чагарників. Він має подвійну мету – наукову й освітню.

quarry 26

У місцях найбільшого зволоження було створено п’ять експериментальних ділянок проекту. Разом зі студентами ІІ курсу природничого факультету КДПУ автори проекту висадили 33 рослини, з яких прижилися 100 % видів і 95 % екземплярів рослин. Два види - Kerria japonica й Euonymus europaeus квітнули, і нині плодоносять.

quarry 2

Проект став прикладом конструктивної взаємодії людини з природою, показав, як соціальна відповідальність забезпечує гармонійне співіснування. Наукові результати проекту стануть у нагоді компанії HeidelbergCement AG у роботі з кар’єрами у степових зонах, допоможуть відновити й збагатити екосистему земель Жовтокам’янського кар’єру.

quarry 5

Для популяризації ідей проекту проводилися презентації для учнів шкіл Кривого Рогу і Жовтокам’янської школи, для вчителів, які підвищували кваліфікацію на базі природничого факультету Криворізького державного педагогічного університету. Етапи роботи над проектом детально висвітлювалися у блозі; проводилося онлайн обговорення, було створено логотип. Уже сьогодні освітня мета проекту реалізовується у стінах КДПУ – для студентів-магістрів університету викладається нова дисципліна «Біорізноманіття та сталий розвиток».


 

5315
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок
Вересень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30