lithuania 081018 3

3-6 жовтня 2018 року Криворізький педагогічний приймав гостей з Литви – студентів ІІ курсу факультету хімії та наук про землю Інституту наук про землю Вільнюського державного університету, які навчаються за спеціальністю «Географія. Охорона довкілля», та керівника їх практики з туризму та рекреації – доцента кафедри географії, доктора філософії Річардаса Скорупскаса.

logos081018

Історія співпраці наших університетів розпочалась ще сім років тому, коли пан Скорупскас завітав до Кривого Рогу, щоб взяти участь у науковій конференції, та був вражений промисловістю міста. У 2016 році завідувач кафедри фізичної географії, краєзнавства та туризму, кандидат географічних наук, доц. В. Л. Казаков і кандидат географічних наук, доцент кафедри фізичної географії, краєзнавства та туризму В. С. Пацюк відвідали Литву. Зупинившись у гуртожитку Вільнюського університету, наші науковці вивчали географію і туристичні об'єкти Литви. Пан Скорупскас багато допомагав в екскурсіях країною, з великою цікавістю дізнавався про промисловий туризм у нашому місті.

lithuania 081018 5

Науковці КДПУ допомогли колегам скласти програму триденної навчальної практики для студентів ІІІ курсу. Литовські фахівці із задоволенням прийняли запрошення нашого університету, і 3 жовтня 2018 року двадцять четверо юнаків і дівчат разом з двома викладачами і двома водіями вперше завітали до нашого міста за практичним досвідом у галузі промислового туризму.

lithuania 081018 2

За домовленістю з керівництвом промислових підприємств міста практику литовських колег забезпечували досвідчені фахівці – завідувач кафедри фізичної географії, краєзнавства та туризму, кандидат географічних наук, доц. В. Л. Казаков, кандидат географічних наук, доцент кафедри фізичної географії, краєзнавства та туризму І. О. Остапчук, кандидат географічних наук, доцент кафедри фізичної географії, краєзнавства та туризму В. С. Пацюк. Знайомство з перлинами криворізької індустрії почалось на кар’єрі Південного ГЗК та серед промислових локацій ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», де наших гостей вразили велетенські коксові батареї та палаючий кокс потужного виробництва. Незабутні спогади залишили унікальні ландшафти нашого міста - кар'єри Південного і Центрального ГЗК, славнозвісне червоне озеро і затоплений Жовтневий гранітний кар’єр, більше схожий на мальовничу гірську водойму, ніж на колишній елемент промислової інфраструктури.

lithuania 081018 1

Другий день захоплюючого практикуму з індустріального туризму присвятили мандрам просторами техногенних ландшафтів. Шалена панорама промислового міста з висоти Бурщицького відвалу залишила неймовірні враження. Гості отримали можливість доторкнутися і до історії гірничої справи на Криворіжжі, відвідавши ствол шахти Валявка-Південної. Потужна копальня не працює вже багато років, але навіть її руїни вражають масштабом  виробничих процесів гірничорудної галузі.

lithuania 081018 4

Відтак вирушили до Глеюватського кар’єру Центрального ГЗК, де дізналися, як видобувається залізна руда, і навіть спробували відчути себе керманичами могутнього промислового велетня – 130-тонного Білазу, міні-екскурсію яким люб’язно влаштувало керівництво ЦГЗК.

lithuania 081018 7

Відвідала група й місце зйомок вітчизняної стрічки «Червоний» - провалля за шахтою «Гвардійська», і цех художньої обробки каміння, де гості придбали унікальні криворізькі сувеніри, майстерно виконані з кращих зразків кам’яних скарбів нашої землі.

lithuania 081018 6

В учбово-курсовому центрі ПАТ «Кривбасзалізрудком» колеги з Литви отримали можливість переконатися: шахтарська праця не тільки важка й небезпечна, а й цікава. Тому викладачі та студенти Вільнюського університету сподіваються - наступного разу вони зможуть побувати не тільки в навчальній шахті, а й в діючій! Не залишились гості й без спогадів про транспортну криворізьку екзотику, здійснивши незвичайну для себе подорож швидкісним трамваєм – від «Вечірнього бульвару» до «Будинку Рад».

«Такого, як у нас, вони в себе вдома не мають, тому все сприймали як відкриття світу, дослідження іншої планети», розповідає завідувач кафедри фізичної географії, краєзнавства та туризму, кандидат географічних наук, доц. В. Л. Казаков.

lithuania 081018 8

За підсумками практики буде підписаний договір про партнерство і співробітництво між Вільнюським державним університетом і Криворізьким педагогічним. Литовські колеги планують ще не раз відвідати Кривий Ріг і  запрошують наших студентів і викладачів на практику та стажування у 2020 році.

Дякуємо колегам за небайдужість до актуальних туристичних дисциплін!
 До нових зустрічей!
5747
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок
Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31