shlyahtych1Упродовж трьох місяців викладач Криворізького педагогічного здійснював дослідницьку роботу у Франції в межах наукового гранту від міжнародної асоціації «Яхад – Ін Унум», що вивчає історію Голокосту.

З 3 вересня по 3 грудня 2018 року кандидат історичних наук, старший викладач кафедри історії України та правознавства Р. П. Шляхтич мав можливість працювати з унікальним архівним фондом дослідницького центру в Сент-Уені (м. Париж, Франція). Своїм проектом науковець планував розширити історіографічний аспект досліджень геноцидів ХХ століття, вивчити нові факти про організоване знищення єврейського й ромського населення.

shlyahtych3

Під час роботи в дослідницькому центрі було опрацьовано майже 175 відеосвідчень про Голокост – спогадів місцевих мешканців, які стали свідками масових вбивств. За результатами кількох місяців наполегливої праці Р. Шляхтич зібрав значний обсяг нових історичних фактів. Серед архівних інтерв’ю є й розмови з криворізькими респондентами, що згадували про майже невідомі широкому загалу масові розстріли протягом усієї доби окупації. Цікавою є методологія проведення цих інтерв’ю, завдяки якій дослідники отримували чітко структуровані, розгорнуті й деталізовані свідчення.

shlyahtych2

«Французькі колеги забезпечили надзвичайно комфортні й сприятливі умови роботи в дослідницькому центрі, надали доступ до всіх необхідних матеріалів і технічних засобів, - розповідає Р. П. Шляхтич. – Сподіваюсь на подальшу плідну співпрацю з цими науковцями!».

Дослідження теми геноциду триває: за результатами вивчення архівних матеріалів заплановано публікацію низки наукових статей, у тому числі й для зарубіжних наукових видань. Планується й подальша активна робота з українськими й німецькими архівами, зокрема вивчення матеріалів комісії з розслідування нацистських злочинів, документів повоєнних процесів тощо.

6501
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30