socio conf 1118 1

9 листопада 2018 року на базі Криворізького державного педагогічного університету відбулася IV Міжнародна науково-практична конференція «Інформаційне суспільство і Природа: вектори взаємовпливу» за участі провідних соціологів з України й Польщі.

socio conf 1118 67

Розпочинаючи пленарне засідання, завідувач кафедри соціології та економіки КДПУ, доц. І. В. Грабовець підкреслила актуальність питань взаємодії соціуму й навколишнього середовища, ознайомила присутніх із тематикою конференції та представила її учасників, подякувала надійному партнеру традиційної соціологічної події КДПУ – Класичному приватному університету (м. Запоріжжя).

Ректор КДПУ, проф. Я. В. Шрамко у вітальному слові наголосив на значенні конференції, організованої провідною соціологічною кафедрою Дніпропетровщини, нагадав про практичну важливість проблемних питань, обговорення яких запланували науковці, побажав присутнім продуктивної роботи.

socio conf 1118 74

Професор кафедри соціології та соціальної роботи Класичного приватного університету, д. соц. н. Я. В. Зоська подякувала колегам за творчу співпрацю й передала слова вітальної адреси від ректора Запорізького КПУ, проф. В. М. Огаренка. До слів привітань приєдналася професор кафедри соціології та економіки, д. соц. н. А. С. Лобанова, яка представила молоде покоління криворізьких соціологів – студентів І курсу спеціалізації «Соціологія масової комунікації, журналістики і реклами» й аспірантів.

socio conf 1118 102

Член-кореспондент Національної Академії Наук України, заступник директора Інституту соціології НАН України, професор, д. філос. н. Є. І. Головаха виступив з доповіддю «Ціннісні засади соціально-історичних змін у взаємодії «соціум-людина-природа»», у якій розкрив фундаментальне значення цінностей на всіх етапах розвитку цивілізації. «Головне правило системи цінностей – це її баланс, наголосив видатний український соціолог. – Притаманна людині схильність до домінантного мислення, яка порушує цю збалансованість, може бути скоригована гармонізацією ціннісного сприйняття світу». Розглядаючи проблеми інтеграції європейських цінностей до українського соціуму, Євген Іванович підкреслив необхідність певних трансформацій у суспільній свідомості, важливість формування в нашій країні світобачення, притаманного інформаційному суспільству.

socio conf 1118 119

Завідувач відділу соціальних структур Інституту соціології НАН України, професор, д. соц. н. С. О. Макеєв у своїй доповіді висвітлив соціологічні проекції взаємозв’язку суспільства й природи, розповів про сучасний феномен «роз’єднаності часів» нові властивості взаємодії минулого й майбутнього з теперішньою реальністю. «Ми вступили в дуже непередбачувану епоху, підкреслив Сергій Олексійович. – З’являються й теорії про завершення біологічної еволюції нашого виду, й ідеї про те, що нині людство вступає у конфронтацію не тільки з навколишнім середовищем, а й з власною природою». Доповідь викликала великий інтерес учасників конференції, які обговорили вірогідні шляхи подальшого розвитку й можливих трансформацій людини й суспільства, а також взяли участь у короткій дискусії про значення науки як способу пізнання дійсності.

socio conf 1118 131

Професор кафедри прикладної соціології та соціальних комунікацій Харківського національного університету ім. В. Каразіна, д. соц. н. Л. М. Хижняк запропонувала до уваги учасників конференції доповідь, присвячену контекстам одноразової культури в інформаційному суспільстві. Лариса Михайлівна підкреслила актуальність питання біосоціальної природи людини; відтак детально зупинилася на екологічних і суспільних ризиках використання одноразової продукції. «Ця загроза є не лише екологічним викликом, – наголосила професор. – Культура використання й утилізації сьогодні поширюється і на міжособистісні стосунки, і на ставлення людей до природи». Доповідач висвітлила проблеми присутності ідеї одноразовості у різних сферах життя інформаційного суспільства, основні тенденції та причини експансії одноразової культури. «Без економічних важелів рішення цієї проблеми неможливе, але не можна недооцінювати й важливість обізнаності суспільства, усвідомлення потреби в домінуванні цінностей екологічної культури. Необхідний, звісно, й ґрунтовний науковий супровід гармонізації соціального й екологічного», підсумувала дослідниця.

socio conf 1118 78

Інформаційне суспільство загроза чи нове майбутнє людства? Над таким питанням учасники конференції замислилися, слухаючи доповідь Я. В. Зоськи, яка дослідила споживчі інтенції щодо онлайн-контенту жителів м. Запоріжжя. «Активність аудиторії Інтернету постійно зростає, підкреслила Яна Володимирівна. – Ідеологія інформаційного суспільства переплітається з принципами суспільства споживання. Багатовимірний комунікаційний простір всесвітньої мережі нині є й джерелом інформації, і майданчиком для саморепрезентації, і сферою задоволення усіх можливих потреб». Спікер дослідила пріоритети використання онлайн-ресурсів у межах різних вікових груп і прокоментувала відмінності між виявленими тенденціями.

socio conf 1118 105

Студент І курсу спеціалізації «Соціологія масової комунікації, журналістики і реклами» Данил Чечун поділився враженнями: «Для нас, першокурсників, конференція стала незабутнім досвідом: ми отримали можливість послухати відомих соціологів, відкрити для себе нове в обраній професії. Сподобалось, що доповідачі не тільки привертали увагу до актуальних проблем сучасності, а й висвітлювали теми своїх досліджень в історичному контексті».

«Природа не карає і не нагороджує: природний стан речей передбачає лише причини та їх наслідки, творцем яких є людина», на такі роздуми надихнуло першокурсницю Аліну Дуднік почуте на конференції.

socio conf 1118 136

Після завершення пленарного засідання учасники конференції вирушили на екскурсію промисловими й природними ландшафтами Криворіжжя. Робота конференції продовжилася в тематичних секціях. Науковці в різних аспектах розглянули особливості сучасної взаємодії соціуму з навколишнім середовищем, обговорили напрямки взаємовпливу суспільного й природного та обмінялися новими ідеями для подальших наукових розвідок.

6119
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок