webinar050219 1

5 лютого 2019 року на базі відділу інформаційних технологій та комп'ютерного забезпечення бібліотеки КДПУ відбувся вебінар «Як розпізнати хижацькі видання, та не стати їхньою жертвою» від компанії Clarivate Analytics.

На вебінарі розглядалися характеристики якісних видань та ознаки фейків – свідчення того, що журнал є хижацьким, тобто псевдонауковим. Фахівець з аналітичних ресурсів, к. б. н., старший науковий співробітник Інституту молекулярної біології і генетики НАН України Ірина Тихонкова продемонструвала приклади видань-підробок і розповіла про те, як упевнитися в доброчесності нещодавно заснованого видання. Відтак учасники вебінару дізналися, яким чином можна перевірити, чи індексується видання на платформі Web of Science. Йшлося на вебінарі й про шляхи визначення наявності гарантій індексації монографій та матеріалів конференцій.

webinar050219 2

«Наявність ISSN і DOI ще не свідчить про академічну доброчесність видання; ці атрибути не є показниками наукової цінності, – зауважила І. Тихонкова. – Якісні видання мають інформативні сайти з коректно структурованими архівами, що забезпечують повну індексацію статей й міжнародні (англомовні) версії».

Спікер детально зупинилася на бізнес-моделях журналів, наголосила на ознаках їх видів, притаманних для хижацьких видань. На завершення онлайн-зустрічі присутні дізналися про критерії, які необхідно враховувати під час вибору журналу для публікації наукових досліджень.

webinar050219 3

Презентація з вебінару «Як розпізнати хижацькі видання, та не стати їхньою жертвою» доступна для вільного завантаження. Запрошуємо ознайомитися з актуальними питаннями результативної наукометричної роботи!

6819
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок