20220519 1

З 20 по 22 травня 2019 року Криворізький педагогічний зустрічав учасників низки подій, організованих і проведених у рамках університетських Днів логіки й критичного мислення.

На базі КДПУ було проведено низку авторських тренінгів «Практикум з критичного мислення», а для більш широкої аудиторії – інтерактивну лекцію «Критичне мислення, логіка та когнітивні викривлення» від Ірини Вікторівни Хоменко, доктора філософських наук, професора, завідувача кафедри логіки Київського національного університету ім. Тараса Шевченка. До події долучилися викладачі, аспіранти й студенти Криворізького педагогічного, а також гості – представники громадськості міста.

20220519 2

«Критичне мислення сьогодні є надзвичайно важливою компетенцією сучасних освітян, наголосив ректор КДПУ, доктор філософських наук, проф. Я. В. Шрамко, вітаючи гостю університету та учасників події. – Нині маємо нагоду більше дізнатися про розвиток аналітичних навичок, спілкуючись із фахівцем міжнародного рівня – автором триденного циклу тренінгів, які нині тривають у нашому закладі вищої освіти».

20220519 3

Пані Ірина акцентувала увагу присутніх на важливості постійного розвитку критичного мислення й підкреслила необхідність навчання цим навичкам: «У сучасних умовах саме критичне мислення є важливою умовою успішної діяльності кожної людини в усіх сферах функціонування громадянського суспільства. А отже, система освіти потребує нових акцентів», – переконана І. Хоменко.

20220519 4

Учасники тренінгів дізналися про різні види мислення – інтуїтивне, автоматичне та рефлексивне, усвідомлене, що ґрунтується на аналітичному сприйнятті дійсності. «Критичне мислення – це, насамперед, обробка, аналіз інформації під час сприйняття певних відомостей. Молоді необхідно розвивати ці навички, щоб раціонально осмислювати інформацію, спираючись на логічні висновки з відомих фактів, а не на емоції та автоматичний або інтуїтивний стиль мислення», – підкреслила лекторка під час першого дня тренінгу.

20220519 5

Спочатку учасникам тренінгу було запропоновано пройти тест «Перезавантаження», що тривав рівно одну годину. Він дав змогу виявити рівень розвитку різних аспектів критичного мислення. За його результатами пані Ірина проаналізувала типові помилки задля визначення обмежень у сприйнятті та обробці інформації.

20220519 6

Другого дня, на тренінгу  «Переконай аудиторію!», учасники працювали над виявленням рівня власних аргументативних здібностей. Спочатку учасники розподілилися на команди, у яких мали визначитися з темою трихвилинного спітча й навести аргументи для аудиторії, орієнтуючись на її стереотипи. Виступи представників команд записувалися на відео, а потім – стали предметом обговорення учасниками тренінгу. Це дало змогу учасникам навчитися застосувати алгоритми побудови ефективних аргументацій на практиці.

20220519 7

Третього дня для широкої аудиторії Ірина Хоменко провела інтерактивну лекцію «Критичне мислення, логіка та когнітивні викривлення», на якій присутні дізналися про сучасні досягнення теорії аргументації й неформальної логіки, їх застосування в науковій і освітній діяльності, поглибили свої знання про важливі універсальні компетенції для ефективної діяльності в умовах інформаційного суспільства.

20220519 8

На завершення циклу тренінгів їх учасники отримали сертифікати про участь та фото на згадку.

Дякуємо нашій гості за участь у Днях логіки й критичного мислення КДПУ
й сподіваємося на продовження співпраці!

Більше фото в галереї

7898
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок
Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31