2017 02 17 10.32.44

Сьогодні, 17 лютого 2017 року, у Криворізькому державному педагогічному університеті відбулася зустріч із представниками естонського земляцтва. Поважні гості познайомили викладачів та студентів Криворізького педагогічного з важливими подіями новітньої історії своєї молодої держави.

Представив гостей заходу кандидат історичних наук, доц. А. В. Тарасов, який запропонував усім присутнім ближче познайомитися з історією Естонії та дізнатися про українсько-естонські зв'язки минулого і сьогодення, адже історичні долі наших країн міцно пов'язані боротьбою за національне самовизначення і державну незалежність, стабільним тяжінням до євроінтеграційних процесів, спільним досвідом життя у складі колишнього СРСР.

20170217 114246

Голова Естонського земляцтва в Україні, працівниця посольства Республіки Естонія в Україні Маре Літневська привітала присутніх від імені естонського земляцтва. Пані Літневська розповіла про історію життя свого народу на українських теренах. Ця історія почалась ще у 1861 році, після скасування кріпацтва у Російській імперії, коли близько двох тисяч естонців оселилися на кримському півострові, а згодом мігрували до степних районів України, де швидко створили власну інфраструктуру і динамічно розвивали свої національні осередки аж до початку більшовицьких репресій у 30-х роках ХХ століття. Вже після здобуття незалежності всіма колишніми радянськими республіками, у 1994 році, в Україні знову розквітла естонська громада, а в Києві було створено земляцтво, започатковано культурний осередок, відкрито мовні курси тощо, інвестори з Республіки Естонія розпочали плідну співпрацю з українськими партнерами.

estonia1

Розгорнутий екскурс до історії визвольних змагань естонського народу запропонував присутнім Юрій Косенко, голова правління громадської організації «Українська ініціатива». Лейтмотивом виголошеної ним лекції стали роздуми про справжню велич народу, яка далеко не завжди вимірюється військовою міццю держави – могутність національного духу не раз ставала потужним рушієм історичного процесу, коли загарбницькі армії войовничих імперій зупинялися перед добре організованим опором маленької, але згуртованої нації. Яскравим прикладом цього феномену стали історичні події, які передували укладенню Тартуського миру, коли більшовицька Росія після низки запеклих боїв та складних дипломатичних перипетій визнала незалежність естонської держави. Чітка координація дій, потужний рух добровольців, згуртованість і готовність відстоювати державність для свого народу – все це дозволило нації Республіки Естонія здобути і захистити суверенність своєї країни, досягти значних успіхів у державотворенні і стати найуспішнішою з колишніх республік Радянського Союзу.

Ольга Тимчишин, голова Українського Літературного товариства імені Фрідеберта Тугласа, заступник голови правління громадської організації «Українська ініціатива», розповіла про важливість художнього висвітлення історичних подій у фільмах та літературі, і запропонувала присутнім познайомитися зі стрічкою «Імена в мармурі». Цей художній фільм, створений естонськими кінематографістами, розповідає про історію добровольчих загонів під час визвольної війни в Естонії, знайомить із життям звичайних людей, яким судилося потрапити до виру історичних подій, пропонує замислитися над проблемами вибору, патріотизму, місця людини у суспільстві та в історії.

estonia2

На завершення зустрічі гості Криворізького педагогічного відповіли на численні питання зацікавленої аудиторії. Було обговорено теми діяльності естонської діаспори та державної підтримки етнічних естонців за кордоном, вшанування народом Естонії героїв своїх національно-визвольних змагань, створення Балтійсько-Чорноморського союзу тощо. Пан Юрій Косенко поділився і роздумами щодо спільних рис і відмінностей між естонською і українською боротьбою за незалежність, зауваживши об'єктивно більш сприятливі культурно-історичні умови, за яких відбувались визвольні змагання народу Естонії.

Гості заходу наголосили на необхідності розгорнутої культурно-просвітницької діяльності на теренах сучасної України і висловили впевненість у важливості поширення кращого досвіду балтійських країн у суспільно-політичному та культурному житті нашої держави.

 

https://youtu.be/sTKcDMTUVcI.be&t=8">


1231
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30