12 березня 2018 року відбулася нарада при ректорі університету. У нараді взяли участь проректори, декани факультетів, завідувач навчально-методичного відділу, головний бухгалтер університету. Темою наради було обговорення організації проходження педагогічної практики у ІІ семестрі 2017-2018 року. 

З доповіддю виступила керівник педагогічної практики Цоуфал Любов Сергіївна. У ІІ семестрі згідно з графіком освітнього процесу педагогічну практику проходять студенти ІІ та ІV курсів у середніх та дошкільних навчальних закладах, студенти спеціальності «соціальна робота» у спеціальних навчальних та навчально-реабілітаційних центрах.

На виробничу педагогічну практику з 15.01.2018 по 25.02.2018 направлено 288 студентів заочної форми навчання. У цьому році базою проходження виробничої практики були обрані як Криворізькі школи та ДНЗ, так і заклади освіти інших міст та сіл Дніпропетровської обл. (Дніпро, Нікополь, Жовті Води, Кам’янське, Апостолове) та інших областей.

Студенти ІV курсу денної форми навчання згідно з графіком освітнього процесу проходять практику в такі терміни:

- 19.01.2018 – 08.02.2018 - студенти спеціальності «Інформатика»,

- 26.01.2018 – 08.03.2018 студенти фізико-математичного факультету і факультету географії, туризму та історії,

- 02.02.2018 – 15.03.2018 триває практика на всіх інших факультетах. Загалом 506 студентів ІV курсу проходили (або продовжують проходження) педагогічну практику групами у базових закладах освіти Кривого Рогу. Були проблемні питання, які пов’язані з закриттям шкіл на карантин, але вони оперативно вирішувались без шкоди для освітнього процесу й практичної підготовки студентів.

Також керівник педагогічної практики Цоуфал Л. С. повідомила про продовження пілотного проекту щодо звітування студентами про практику в електронних формах. Загалом участь у проекті беруть студенти фізико-математичного факультету та спеціальності «історія», але долучаються й студенти інших факультетів. Пілотній групі студентів дозволяється оформлення блогів замість письмових щоденників, подання конспектів уроків, профорієнтаційного та виховного заходу в електронному виді. Керівники практики також починають упровадження інформаційних технологій, застосовують електронне спілкування на етапі перевірки та погодження змісту конспектів уроків та розробок позакласних чи профорієнтаційних заходів замість роздруковування чернеток.

Відповідно до навчальних планів у літній період студенти ІІІ курсу будуть проходити виробничу педагогічну практику в ДОТ, у пришкільних дитячих закладах відпочинку, у ДНЗ. Задля якісної підготовки студентів до літньої практики для них проводяться 8-годинні семінари-практикуми викладачами кафедри педагогіки. На цих семінарах студентам зазначаються завдання практики, вимоги до оформлення звітної документації, надаються поради щодо ефективного проходження практики. Станом на 1 березня вже укладено договори на літню практику з комунальними таборами «Слава» і «Сонячний», відбулася зустріч студентів з представником профкому «Арсилор Міттал» та директорами ДОТ «Парус» і «Буревісник».

Підсумовуючи обговорення, ректор університету Шрамко Я. В. наголосив на належному рівні організації педагогічної практики, задовільному стані зв’язків з закладами освіти, підкреслив важливість педагогічної практики у підготовці майбутнього педагога. Важливим питанням є впровадження на професійному рівні інформаційних технологій в освітній процес, наприклад, таких, як MOODLE. «Треба відповідати сучасним вимогам, а тому потрібно змінювати підхід й до форм звітів з практичної підготовки, не змінюючи при цьому їх суть», - наголосив Ярослав Владиславович.

Пілотний проект електронних форм звітів з проходження практики потрібно продовжити, вивчити всі переваги й недоліки й визначити найбільш вдалі форми й активно впроваджувати їх для підвищення інтерактивної та інформаційно-комунікаційних складових освітнього процесу. Також ректор підкреслив, що при організації практики в літніх оздоровчих таборах насамперед пріоритет надається комунальним закладам та стаціонарним таборам.

У різному виступили:

-     проректор з наукової роботи Гаманюк В. А., яка повідомила:

  • про участь в Україно-чешському конкурсі наукових робіт;
  • про проведення фестивалю науки у травні 2018 року;
  • про зустріч 16.03.2018 о 14.00 з керівниками наукових проектів;
  • про проведення в квітні студентської конференції.

-     проректор з науково-педагогічної роботи Лисечко В.П., який повідомив про заходи, які відбуватимуться протягом тижня:

  • концерт в актовій залі головного корпусу 13.03.2018 о 14.00,
  • відзначення Дня українського добровольця, який святкується 14.03,
  • «Актуальний Тарас Шевченко» до Дня народження Т.Г.Шевченка (14.03.2018 о 12.10 у ауд. 212 гуманітарного корп.),
  • публічна лекція про землетруси в м. Кривий Ріг ст. викладача кафедри економічної і соціальної географії та методики викладання Калініченко О.О. (13.03.2018 о 12.10 в конференц-залі).
4246
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30