museum h 1

Головною місією музею історії Криворізького педагогічного є дбайливе збереження свідоцтв про минуле університету. Адже, як відомо, без памяті про минуле немає шляху до успішного майбутнього.

Ідея створити музей історії нашого закладу вищої освіти з’явилася багато років тому. У 1963 р. випускники й працівники Криворізького педагогічного взяли участь у опитуванні, яке мало на меті зібрати інформацію про різні етапи функціонування ЗВО та задокументувати спогади осіб, що навчалися або працювали у Криворізькому педагогічному.

museum h 1

На початку 80-х років минулого століття було створено спеціалізовану робочу групу; до її складу увійшли історики, а також ветерани праці, які могли надати цікаві й корисні відомості про історію закладу вищої освіти. У цей період було організовано музейну кімнату, де експонувалися численні фотодокументи, які висвітлювали різні події з життя колективу Криворізького педагогічного.

museum h 2

Перший повоєнний випуск КДПІ. Світлина з фондів музею.

Під час святкування 70-річного ювілею ЗВО у жовтні 2000 року музей історії вітав своїх перших відвідувачів. Відтоді пошуково-дослідницька робота активізувалася та набула нових рис. Результатом цього стало поповнення фондів музею новими матеріалами, що висвітлювали досі невідомі факти з історії Криворізького педагогічного: інформацією про визначних українських науковців, чия професійна діяльність була пов'язана з нашим закладом вищої освіти, відомостями про долі студентів, випускників, викладачів та співробітників Криворізького педагогічного у часи великих випробувань – роки Великого терору, Другої світової війни.

museum h 3

Усі матеріали не тільки ретельно зберігаються у фондах музею, а й опрацьовуються дослідниками в публікаціях та виданнях, присвячених історії ЗВО: книгах із серії «Реабілітовані історією», статтях, представлених у збірниках «Війна в історичній та індивідуальній пам'яті» та «Історична освіта в Криворізькому педагогічному: особистісний вимір», виданні «Професори Криворізького педагогічного». З 2015 року дослідження з історії університету презентуються на щорічних історико-краєзнавчих читаннях «Криворіжжя: погляд у минуле», співзасновником та співорганізатором проведення яких є музей історії КДПУ. Багато років незмінною хранителькою музейних скарбів є старший лаборант кафедри історії України та правознавства Вікторія Аніславівна Фінічева, яка дбайливо зберігає колекції музею та проводить цікаві екскурсії.

Музей історії Криворізького педагогічного працює, розвивається й запрошує всіх зацікавлених долучитися до поповнення його фондів новими цікавими матеріалами!

10781
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30