img5

У першій половині березня 2023 року на базі Криворізького педагогічного провели низку культурно-просвітницьких заходів, приурочених до дня народження видатного українського митця – Тараса Григоровича Шевченка.

img10

Онлайн-захід від факультету української філології, що відбувся 3 березня 2023 року, передбачав зустріч зі знавцями української літератури, які висвітлили цікаві факти життєвого й творчого шляху Кобзаря, а також його внесок у розвиток культури нашого народу. До заходу долучилися викладачі та студенти факультету української філології, вчителі та учні ліцеїв та гімназій, викладачі КДПУ. Основну увагу було приділено винятковій актуальності Шевченкового слова. Учасники мали можливість почути уривки з творів Шевченка, які декламували здобувачі вищої освіти. Зокрема, «Заповіт» читали різними мовами.

img17

Декан факультету української філології, кандидат філологічних наук, доцент Л. М. Семененко наголосила, що дуже добре пам‘ятає минулорічне свято Кобзаря, яке збіглося з початком повномасштабного вторгнення. Тоді громада Криворізького педагогічного долучилася до волонтерської діяльності, надихаючись саме творами класиків української літератури, зокрема, Т. Г. Шевченка.

img21

6 березня 2023 року на кафедрі початкової освіти психолого-педагогічного факультету в межах челенджу у форматі Шевченківських читань «Вставайте, кайдани порвіте і вражою злою кров'ю волю окропіте» до 209-ї річниці дня народження Кобзаря студенти груп ПНП, ПНА, ПНІ-20, ПНП-21 разом із кураторами декламували твори Тараса Григоровича Шевченка. На заході лунали рядки «Гайдамаків», «Заповіту», «Катерини», «Тополі» тощо.

img22

9 березня 2023 року на факультеті дошкільної і технологічної освіти відбулась кураторська година в групах ДВПм-22 та ДВм-22. Під час цього заходу, присвяченого геніальному українському поету, художнику, прозаїку, драматургу, політичному та громадському діячеві, студенти декламували вірші Тараса Шевченка, згадували актуальні цитати з його творів, а також підготували відеоролик про життєвий шлях Кобзаря.

img32

11 березня 2023 року в Молодіжному центрі КДПУ відбувся захід від криворізького відділення Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Фундація Регіональних ініціатив», під час якого говорили про життєвий шлях Кобзаря, а також працювали в групах, де розробили проєкти, метою яких є популяризація української культури в місті й онлайн. Гостя заходу, поетеса й організаторка літературних заходів Ірина Божко поділилася досвідом сучасного письменництва й поширення суспільного інтересу до мистецтва.

img40

Постать Кобзаря стала важливим символом незламності й мужності українського народу. Дорослі й діти декламують його вірші, захоплюються картинами, цінують величезний внесок Тараса Шевченка у формування нашої національної ідентичності. Сьогодні творчий спадок видатного митця особливо важливий для формування культурної ідентичності майбутніх поколінь. Поетичні рядки Кобзаря втілюють споконвічні сенси існування української нації, її прагнення до незалежності й свободи. Саме такі наративи наближують нашу Перемогу над ворогом і зміцнюють наш культурний фронт.

21640
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30