Кафедра туризму та економіки
Факультет географії, туризму та історії

14 листопада 2017 року на території внутрішнього двору головного корпусу Криворізького державного педагогічного університету відбулося відкриття «Екстрим-центру». Новий осередок активного дозвілля на базі нашого університету розпочав свою роботу під гаслом «Активне життя – запорука успішного майбуття».

В цей же день відбулись перші змагання зі спортивного туризму. Участь у змаганнях взяли команди від факультетів університету, які змагалися у виконанні різноманітних спортивних вправ і туристичних завдань. Серед етапів змагань були випробування і на силу, і на витривалість, і на кмітливість; студенти навіть пройшли крізь «болото» за допомогою жердин та по купинах, а також транспортували «постраждалих» і долали різноманітні переправи.

Проект «Екстрим-центру», автором якого є завідувач кафедри туризму та економіки Володимир Казаков, став переможцем відкритого конкурсу Групи Метінвест «Місто – нашими руками». Ідея створення сучасного Екстрим-центру для молоді виникла в нього ще у 2015 році. Вартість гранту становила – 127 тисяч гривень.

Спорудження Екстрим-центру дозволило підвищити якість підготовки студентів у КДПУ як майбутніх фахівців в галузі спортивного туризму. На базі екстрим-центру ведеться підготовка студентів трьох спеціальностей: 242 Туризм, 014 Середня освіта (Географія) і найбільш активно заняття проводяться зі студентами спеціальності 014 Середня освіта (Фізична культура) з додатковою спеціалізацією «Спортивний туризм».

Екстрим-центр сконструйовано, як полігон для навчання та відпрацювання найпоширеніших етапів, що застосовуються на змаганнях зі спортивного туризму та зустрічаються у спортивних походах, а саме «навісна переправа через річку або яр», «крутопохила переправа через річку», «підйом або спуск по схилу», «переправа через річку по колоді» та ін., загалом можна прокласти дистанцію, яка міститиме 9 етапів. Більшість етапів сконструйовано так, щоб їхні параметри підпадали під спортивні норми дистанції першого класу змагань спортивного пішохідного туризму, вид дистанції – смуга перешкод. Студенти старших курсів залучаються в якості суддів на певні етапи дистанції смуги перешкод.

Під час занять студенти навчаються і відпрацьовують вміння долати різноманітні перешкоди, які являються аналогом природніх перешкод, що можуть зустрічатися під час спортивних походів. Основні вміння які відпрацьовуються: правильно і безпечно організовувати горизонтальні перила і їх подолання, підйом і спуск по схилу, підйом і спуск по вертикальних перилах та ін. Під час виконання навчальних дій студенти також вчаться правильному безпечному алгоритму подолання різних перешкод, організовувати командну страховку та різні варіанти самостраховки, вчаться працювати зі спеціалізованим туристичним спорядженням: індивідуальними страхувальними системами, карабінами, страхувально-спусковими пристроями, затискачами та ін..

Окрім занять, вже традиційними стали змагання зі спортивного туризму серед шкіл Довгинцівського і Металургійного районів. Так як в цих районах відсутні спеціалізовані позашкільні заклади туристичного спрямування, КДПУ взяв на себе роль організатора районних дитячих змагань зі спортивного туризму у вказаних районах міста. Під час проведення змагань з школами, студенти допомагають організовувати такі змагання, що дає їм можливість більш краще закріпити знання правил проведення змагань зі спортивного туризму та відчути себе справжнім суддею на змаганнях.

Посилання на заходи, які пройшли на базі екстрим-центру:

- відео з відкриття на місцевому ТРК "1 Міський": 

https://kdpu.edu.ua/press-centre/novyny/zahalnouniversytetski-novyny/1776-novyy-sotsialnyy-proekt-kryvorizkoho-pedahohichnoho-vid-ideyi-do-realizatsiyi.html

https://kdpu.edu.ua/press-centre/novyny/novyny-fakultetiv/3062-ekstrym-tsentr-zaproshuye-do-aktyvnoho-vidpochynku.html

https://kdpu.edu.ua/press-centre/novyny/novyny-sportu/4562-pershi-zmahannya-zi-sportyvnoho-turyzmu-kryvorizkyy-pedahohichnyy-vitaye-peremozhtsiv.html

https://kdpu.edu.ua/spetsialnist-heohrafiia-i-turyzm/pro-spetsialnist/novyny/7438-yuni-turysty-v-kdpu.html

https://kdpu.edu.ua/spetsialnist-heohrafiia-i-turyzm/pro-spetsialnist/novyny/7606-den-turyzmu-v-metalurhiinomu-raioni.html

https://kdpu.edu.ua/press-centre/novyny/novyny-fakultetiv/7964-maybutni-znavtsi-turystychnoyi-spravy-u-kdpu-tryvayut-zalikovi-tyzhni.html

казаков грант 5
3 7
1 6
8 9

 

14688
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша
Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31