Аспірантура
Криворізький державний педагогічний університет

На початку листопада 2021 року відбулися онлайн-звіти аспірантів про виконання індивідуального плану роботи за 2020-2021 н.р.

01 листопада проректор з наукової роботи проф. Гаманюк В.А. зустрілася з аспірантами денної форми другого та третього років навчання, 02 листопада — були запрошені аспіранти денної форми четвертого року навчання. У передмові на кожній зустрічі проф. Гаманюк В.А. нагадала права і обов'язки здобувачів ступеня доктора філософії впродовж навчання в аспірантурі та виконання дослідження, підкреслила, що науково-дослідницька діяльність, навчально-наукова та методологічна підготовка в аспірантурі університеті ґрунтовані на засадах академічної доброчесності, толерантності, свободи. Вона нагадала, з якими результатами повинні прийти аспіранти на кінець терміну навчання в аспірантурі, наголосила на правильному плануванні й важливості дотримання термінів виконання дослідження та написання тексту дисертації. Наголосила, що отримані результати повинні бути висвітлені не менше ніж у трьох наукових публікаціях в періодичних виданнях: фахових виданнях України категорії “А” та “Б”, закордонних виданнях, проіндексованих у відповідних міжнародних базах даних.

Далі вона надавала слово кожному аспіранту. У виступах аспірантів йшлося про хід виконання освітньої складової, про стан роботи над дослідженням, його результати, висвітлення основних результатів, отриманих у ході дослідження, в наукових публікаціях та їх апробація на міжнародних та всеукраїнських конференціях, участь в інших наукових заходах. У ході своїх виступів аспіранти підкреслили, що набуті впродовж навчання теоретичні знання та відповідні компетентності стали основою при плануванні, проведені власного дослідження та висвітлення його результатів.

Знімок екрану з 2021 11 01 15 23 29

Необхідно зазначити, що впродовж минулого навчального року пожвавилася академічна мобільність аспірантів, внутрішня і міжнародна. Так, три аспірантки четвертого року навчання (Білозір О.С., Герасименко О.Ю., Соловйова Т.О.) за програмою Erasmus+ пройшли тримісячне наукове стажування в Університеті Гранада (Іспанія), дехто пройшов міжнародне стажування дистанційно, отримали відповідні сертифікати (Мінтій М.М., Пилипенко О.С., Петрова А.А.). Впродовж звітного періоду аспіранти взяли участь у міжнародних конференціях, які проводилися як в Україні, так і за її межами, й у численних всеукраїнських наукових заходах. І не тільки в дистанційному форматі. Аспіранти і випускниця аспірантури 2021 р. спеціальності 104 Фізика та астрономія (Бондаренко О.О., Науменко М.В., Залевський Д.В, Прихожа Ю.О) у другій декаді жовтня стали учасниками міжнародної конференції з фізики, яка проходила в Івано-Франківській області (с.Гута).

 Аспіранти доповіли про результати, здобуті у неформальній освіті. Майже кожен аспірант прослухав кілька онлайн-курсів, став учасником наукових вебінарів, літніх шкіл тощо, що підтверджено відповідними сертифікатами.

Особливо конструктивна розмова відбулася з аспірантами четвертого року навчання. Проректор накреслила конкретні терміни для подання тексту дисертації науковому керівнику для перевірки, підготовки роботи для рецензування задля вчасного, за півроку до закінчення аспірантури, проведення попередньої експертизи дисертації. Нагадала етапи і кроки, необхідні для підготовки та подання документів в раду для захисту. Заплановано наступну зустріч на січень 2022 р., на якій обговорюватиметься готовність здобувачів до започаткування процедури попередньої експертизи дисертації.

Знімок екрану з 2021 11 02 14 16 58Знімок екрану з 2021 11 01 15 24 14

Проректор відповіла на поставлені питання, а їх було чимало, дала конкретні поради, роз'яснення і рекомендації, кожному аспіранту, який потребував допомоги, підтримки, мотивації для подальшої діяльності.

На наукових семінарах була присутня завідувач аспірантури та докторантури Васильєва О.І., яка обговорювала з аспірантами питання організаційного характеру, порадила аспірантам третього року навчання, як краще підготуватися до виробничої педагогічної практики.

Насамкінець, проректор констатувала, що в цілому задоволена роботою аспірантів і її результатами, побажала плідної співпраці з науковими керівниками та здоров'я всім учасникам семінарів.

17322
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30