викладачка кафедри фізичної культури та методики її викладання (2016 - 2022 роки)

ПРАВИЛЬНЕ РАЦІОНАЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ ТА ВЖИВАННЯ ВОДИ ДЛЯ НОРМАЛЬНОГО ФУНКЦІОНУВАННЯ ОРГАНІЗМУ ВПРОДОВЖ РОБОЧОГО ДНЯ

3 Квітня 2018, 14:22

Скільки води потрібно людині. Зміна змісту води надзвичайно відчувається організмом людини, а її кількість безперечно впливає на загальний стан всього тіла, тому що без води людина може прожити всього декілька діб. Розглянемо систему відчуттів за часом зневоднення організму: 1) якщо людина втратила до 2-х % води, що приблизно складає 1-2 літри, так з’являється відчуття спраги; 2) якщо людина втрачає 6-8 % води, то вона впадає в стан напівпритомності та поганого самопочуття; 3) при втраті об’єму води до 10 % і більше, в людини з’являється пересихання горла та порушується ковтання, а також з’являються галюцинації; 4) за браком води більше від 12 % маси тіла – людина може загинути.

За дослідженнями науковців, які стверджують, що маленька кількість споживання води порушує обмін речовин у організмі, понижує працездатність людини та загалом порушує життєдіяльність самого організму, в якому з’являється перевищене відчуття втомленості. Недостатня кількість води в організмі сприяє утворенню тромбів у зв’язку з тим, що підвищується в’язкість крові. Вживання води в малій кількості призводить до неможливості відтворення крові, що розносить поживні речовини та кисень, а також порушується теплообмін у організмі, понижується взаємодія з навколишнім середовищем і знижується постійна температура тіла.

В зв’язку з тим, що мозок складається з води приблизно на 75 %, то понижене вживання води викликає відповідно в клітинах мозку сильний стрес. Організм взагалі стає розслабленим, обезсиленим і це сприяє враженню його різними хворобами. Хронічне зневоднення, як вважає ряд фахівців, є головною причиною розповсюдження ряду хвороб у організмі, а саме: надмірна вага (ожиріння); емоційна неврівноваженість (стреси, неврози, депресії); дефектів дихання (астми, алергії).

Занижена чи завищена потреба у воді залежить від специфіки трудової діяльності, а також віку та стану здоров’я людини в проміжках від 1,5 л, 2-х чи 3-х літрів води на добу, що не допустить в жодному разі зневоднення організму. При підвищеній руховій активності, йоги рекомендують вживати 8-10 стаканів чистої води, а також на заняттях з фізичними навантаженнями для підвищення метаболізму організму. При захворюваннях, підвищених навантаженнях, а також роботі в закладах з високою температурою (гарячих цехах) та при важкій роботі на свіжому повітрі потреба в питній воді підвищується.

Табл. 1 Добова потреба організму людини у воді

 

Ваша вага, кг

Добова потреба у воді, л

За низької фізичної активності

За помірної фізичної активності

За високої фізичної активності

50

1.55 2.00 2.30

60

1.85 2.30

2.65

70

2.20 2.55

3.00

80

2.50 2.95

3.30

90

2.80 3.20

3.60

100 3.10 3.60

3.90

 

Харчування – надходження в організм і засвоєння ним речовин, необхідних для росту, життєдіяльності та відтворення. Від якості та режиму харчування залежать його здоров’я, працездатність і тривалість життя.

Табл. 2 Середні енергетичні витрати людини на різні види робіт

Характер роботи

За 1 год

кДж

ккал

Розумова 84

20

Легка фізична (механізована)

313

75

Середньої важкості (частково механізована)

419

100

Напружена фізична (немеханізована)

628-1256

150-300

Дуже важка фізична та заняття спортом

1675 і більше

400 і більше

Табл. 3 Калорійність продуктів

Таблиця калорійності продуктів:

олія і жири

Таблиця калорійності продуктів:

солодощі, горіхи

Найменування Ккал /

100 г

Найменування

Ккал /

100 г

Вершкове масло

776 Морозиво молочне 160
Маргарин столовий 720 Морозиво-суфле

116

Маргарин вершковий

720 Повидло 270

Масло пряжене

869

Варення

294

Олія соняшникова, 1 ложка 108 Цукор

390

Олія кукурудзяна

899 Шоколад 568
108 Какао

416

Олія соєва

899 Мед 320
Топлений гусячий жир 930 Бісквітний торт

385

Топлений свинячий жир

871 Волоський горіх 612
Майонез 600 Кеш’ю

600

 

  Арахіс 631
    Лісовий горіх

656

 

  Мигдаль 640
    Фісташки

638

 

  Фундук 705
Таблиця калорійності продуктів:

хліб, крупи, макарони

Таблиця калорійності продуктів:

молоко, сир, молочні продукти, яйця

Найменування

Ккал /

100 г

Найменування Ккал /

100 г

Хліб білий 226 Незбиране молоко

63

Хліб житній

214 Кефір 62
Хліб пшеничний білий з борошна грубого помелу 100 Йогурт

84-116

Здобна булочка, 1 шт.

126 Кисляк знежирений 30
Крупа гречана 329 Вершки 10%

118

Крупа манна

333 Вершки 20% 199
Крупа перлова 330 Крем

284

Крупа вівсяна

356 Сир 20% 233
Крупа пшенична 335 Сир знежирений

75

Рис

332 Плавлений сир 108
Квасоля 310 Сир голландський

360

Горох

325 Сир швейцарський 335
Макаронні вироби в середньому 310 Сир російський

366

Сир Рокфор 352
Сир Камамбер

328

Сир Емменталь 420
Сир «Пармезан»

389

Овечий сир 370
Яйце куряче 1 шт.

87

Яєчний жовток 69
Яєчний білок

18

Таблиця калорійності продуктів:

м’ясо, птиця, мясопродукти

Таблиця калорійності продуктів:

риба і морепродукти

Найменування Ккал /

100 г

Найменування

Ккал /

100 г

Телятина відварена

115 Камбала 92
Телятина жарена 150 Короп

87

Баранина відварена

140 Морський окунь 94
Баранина жарена 165 Сом

161

Свинина відварена

245 Судак 72
Свинина смажена 275 Лихоманка

65

Гов’ядина відварена

154 Оселедець слабосолений 261
Гов’ядина смажена 200 Ікра червона

230

Серце (в середньому)

149 М’ясо краба 126
Печінка (в середньому) 180 Мідії

72

Язик яловичий

269 Креветки 74
Язик телячий 150 Устриці

120

Язик свинячий

300 Молюски 83
Курка відварна 135

Курка смажена

210
Гуска 392

Індичка

205
Шинка 365

Сосиски

204
Сардельки 147

Ковбаса «салямі»

560

Ковбаса копчена

507

Сервелат 484

Паштет з печінки

314
Сало 248

Таблиця калорійності продуктів:

фрукти, ягоди, сухофрукти

Таблиця калорійності продуктів:

овочі, зелень, гриби

Найменування Ккал /

100 г

Найменування

Ккал /

100 г

Кавун

38 Картопля відварена 83
Абрикос 49 Картопля смажена

215

Апельсин

38 Картопля в мундирі 96
Ананас 57 Морква

33

Банан

91 Буряк 48
Яблуко 46 Помідори

10

Грейпфрут

35 Огірки 15
Мандарин 38 Капуста білокачанна

28

Виноград

70 Капуста кольорова 28
Груша 44 Зелений горошок

93

Черешня

52 Цибуля ріпчаста 48
Вишня 52 Баклажани

24

Лимон

19 Кабачки 27
Персик 47 Гарбуз

29

Слива

47 Солодкий перець 17
Сушені яблука 273 Редис

20

Курага

297 Ріпа 28
Ізюм 289 Селера

21

Чорнослив

227 Спаржа 20
Манго 63 Кукурудза

103

Диня

33 Печериці 24
Авокадо 204 Маслюки

23

Ківі

66 Білі гриби 34
Гриби в середньому

41

Таблиця калорійності продуктів: безалкогольні напої

Таблиця калорійності продуктів: алкогольні напої
Найменування Ккал /

250 мл

Найменування

Ккал

Яблучний сік

118 Саке, 20 мл 50
Грейпфрутовий сік 75 Кальвадос, 20 мл

65

Апельсиновий сік

123 Кампарі, 50 мл 56
Морквяний сік 68 Шампанське, 100 мл

85

Мінеральна вода

0 Коньяк, 20 мл 49
Лимонад 123 Пиво, 250 мл

112

Автомобіль

110 Джин, 40 мл 130
Кава Moloko і без цукру 0 Лікер, 20 мл

65

   

Мадера, 50 мл

60
 

 

Ром, 20 мл

75

    Червоне вино, 125 мл

93

 

  Біле вино, 125 мл 99
    Віскі, 20 мл

48

 

  Горілка, 20 мл

55

Режим дня – це раціональний розподіл часу активної діяльності та відпочинку людини протягом дня. Дотримання режиму дня необхідне, перед усім для того, щоб зберегти, зміцнити здоров’я в дитячому та підлітковому віці та в майбутньому забезпечити високу працездатність людини.

При складанні режиму харчування людини треба враховувати:

  1. Розподіл добового раціону їжі за набором продуктів, калорійністю та хімічним складом;
  2. Правильний розподіл вживання води;
  3. Кількість прийомів їжі протягом дня;
  4. Інтервали між їжею;
  5. Тривалість прийому їжі.

Залишити коментар

Ярослав Шрамко
ректор університету, професор
Ганна Віняр
директорка бібліотеки (2009 - 2022 роки)
Прес-центр
Прес-центр
Єлизавета Кучерган
викладачка кафедри фізичної культури та методики її викладання (2016 - 2022 роки)
Дмитро Бобилєв
завідувач кафедри математики та методики її навчання, доцент
Тетяна Крамаренко
доцент кафедри математики та методики її навчання
Валерія Безуглова
аспірантка кафедри соціології та масових комунікацій, кореспондентка прес-центру
Едуард Євтушенко
в. о. завідувача кафедри ботаніки та екології, доцент
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок
Грудень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/kdpu/www/modules/mod_fac_articles_latest/helper.php on line 161