ПРАВИЛЬНЕ РАЦІОНАЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ ТА ВЖИВАННЯ ВОДИ ДЛЯ НОРМАЛЬНОГО ФУНКЦІОНУВАННЯ ОРГАНІЗМУ ВПРОДОВЖ РОБОЧОГО ДНЯ
Скільки води потрібно людині. Зміна змісту води надзвичайно відчувається організмом людини, а її кількість безперечно впливає на загальний стан всього тіла, тому що без води людина може прожити всього декілька діб. Розглянемо систему відчуттів за часом зневоднення організму: 1) якщо людина втратила до 2-х % води, що приблизно складає 1-2 літри, так з’являється відчуття спраги; 2) якщо людина втрачає 6-8 % води, то вона впадає в стан напівпритомності та поганого самопочуття; 3) при втраті об’єму води до 10 % і більше, в людини з’являється пересихання горла та порушується ковтання, а також з’являються галюцинації; 4) за браком води більше від 12 % маси тіла – людина може загинути.
За дослідженнями науковців, які стверджують, що маленька кількість споживання води порушує обмін речовин у організмі, понижує працездатність людини та загалом порушує життєдіяльність самого організму, в якому з’являється перевищене відчуття втомленості. Недостатня кількість води в організмі сприяє утворенню тромбів у зв’язку з тим, що підвищується в’язкість крові. Вживання води в малій кількості призводить до неможливості відтворення крові, що розносить поживні речовини та кисень, а також порушується теплообмін у організмі, понижується взаємодія з навколишнім середовищем і знижується постійна температура тіла.
В зв’язку з тим, що мозок складається з води приблизно на 75 %, то понижене вживання води викликає відповідно в клітинах мозку сильний стрес. Організм взагалі стає розслабленим, обезсиленим і це сприяє враженню його різними хворобами. Хронічне зневоднення, як вважає ряд фахівців, є головною причиною розповсюдження ряду хвороб у організмі, а саме: надмірна вага (ожиріння); емоційна неврівноваженість (стреси, неврози, депресії); дефектів дихання (астми, алергії).
Занижена чи завищена потреба у воді залежить від специфіки трудової діяльності, а також віку та стану здоров’я людини в проміжках від 1,5 л, 2-х чи 3-х літрів води на добу, що не допустить в жодному разі зневоднення організму. При підвищеній руховій активності, йоги рекомендують вживати 8-10 стаканів чистої води, а також на заняттях з фізичними навантаженнями для підвищення метаболізму організму. При захворюваннях, підвищених навантаженнях, а також роботі в закладах з високою температурою (гарячих цехах) та при важкій роботі на свіжому повітрі потреба в питній воді підвищується.
Табл. 1 Добова потреба організму людини у воді
Ваша вага, кг |
Добова потреба у воді, л | ||
За низької фізичної активності |
За помірної фізичної активності |
За високої фізичної активності |
|
50 |
1.55 | 2.00 | 2.30 |
60 |
1.85 | 2.30 |
2.65 |
70 |
2.20 | 2.55 |
3.00 |
80 |
2.50 | 2.95 |
3.30 |
90 |
2.80 | 3.20 |
3.60 |
100 | 3.10 | 3.60 |
3.90 |
Харчування – надходження в організм і засвоєння ним речовин, необхідних для росту, життєдіяльності та відтворення. Від якості та режиму харчування залежать його здоров’я, працездатність і тривалість життя.
Табл. 2 Середні енергетичні витрати людини на різні види робіт
Характер роботи |
За 1 год | |
кДж |
ккал |
|
Розумова | 84 |
20 |
Легка фізична (механізована) |
313 |
75 |
Середньої важкості (частково механізована) |
419 |
100 |
Напружена фізична (немеханізована) |
628-1256 |
150-300 |
Дуже важка фізична та заняття спортом |
1675 і більше |
400 і більше |
Табл. 3 Калорійність продуктів
Таблиця калорійності продуктів: олія і жири |
Таблиця калорійності продуктів:
солодощі, горіхи |
|||
Найменування | Ккал /
100 г |
Найменування |
Ккал / 100 г |
|
Вершкове масло |
776 | Морозиво молочне | 160 | |
Маргарин столовий | 720 | Морозиво-суфле |
116 |
|
Маргарин вершковий |
720 | Повидло | 270 | |
Масло пряжене |
869 |
Варення |
294 |
|
Олія соняшникова, 1 ложка | 108 | Цукор |
390 |
|
Олія кукурудзяна |
899 | Шоколад | 568 | |
108 | Какао |
416 |
||
Олія соєва |
899 | Мед | 320 | |
Топлений гусячий жир | 930 | Бісквітний торт |
385 |
|
Топлений свинячий жир |
871 | Волоський горіх | 612 | |
Майонез | 600 | Кеш’ю |
600 |
|
|
Арахіс | 631 | ||
Лісовий горіх |
656 |
|||
|
Мигдаль | 640 | ||
Фісташки |
638 |
|||
|
Фундук | 705 | ||
Таблиця калорійності продуктів:
хліб, крупи, макарони |
Таблиця калорійності продуктів: молоко, сир, молочні продукти, яйця |
|||
Найменування |
Ккал /
100 г |
Найменування | Ккал /
100 г |
|
Хліб білий | 226 | Незбиране молоко |
63 |
|
Хліб житній |
214 | Кефір | 62 | |
Хліб пшеничний білий з борошна грубого помелу | 100 | Йогурт |
84-116 |
|
Здобна булочка, 1 шт. |
126 | Кисляк знежирений | 30 | |
Крупа гречана | 329 | Вершки 10% |
118 |
|
Крупа манна |
333 | Вершки 20% | 199 | |
Крупа перлова | 330 | Крем |
284 |
|
Крупа вівсяна |
356 | Сир 20% | 233 | |
Крупа пшенична | 335 | Сир знежирений |
75 |
|
Рис |
332 | Плавлений сир | 108 | |
Квасоля | 310 | Сир голландський |
360 |
|
Горох |
325 | Сир швейцарський | 335 | |
Макаронні вироби в середньому | 310 | Сир російський |
366 |
|
|
Сир Рокфор | 352 | ||
Сир Камамбер |
328 |
|||
|
Сир Емменталь | 420 | ||
Сир «Пармезан» |
389 |
|||
|
Овечий сир | 370 | ||
Яйце куряче 1 шт. |
87 |
|||
|
Яєчний жовток | 69 | ||
Яєчний білок |
18 |
|||
Таблиця калорійності продуктів: м’ясо, птиця, м’ясопродукти |
Таблиця калорійності продуктів:
риба і морепродукти |
|||
Найменування | Ккал /
100 г |
Найменування |
Ккал / 100 г |
|
Телятина відварена |
115 | Камбала | 92 | |
Телятина жарена | 150 | Короп |
87 |
|
Баранина відварена |
140 | Морський окунь | 94 | |
Баранина жарена | 165 | Сом |
161 |
|
Свинина відварена |
245 | Судак | 72 | |
Свинина смажена | 275 | Лихоманка |
65 |
|
Гов’ядина відварена |
154 | Оселедець слабосолений | 261 | |
Гов’ядина смажена | 200 | Ікра червона |
230 |
|
Серце (в середньому) |
149 | М’ясо краба | 126 | |
Печінка (в середньому) | 180 | Мідії |
72 |
|
Язик яловичий |
269 | Креветки | 74 | |
Язик телячий | 150 | Устриці |
120 |
|
Язик свинячий |
300 | Молюски | 83 | |
Курка відварна | 135 |
|
||
Курка смажена |
210 | |||
Гуска | 392 |
|
||
Індичка |
205 | |||
Шинка | 365 |
|
||
Сосиски |
204 | |||
Сардельки | 147 |
|
||
Ковбаса «салямі» |
560 | |||
Ковбаса копчена |
507 |
|
||
Сервелат | 484 |
|
||
Паштет з печінки |
314 | |||
Сало | 248 |
|
||
Таблиця калорійності продуктів: фрукти, ягоди, сухофрукти |
Таблиця калорійності продуктів:
овочі, зелень, гриби |
|||
Найменування | Ккал /
100 г |
Найменування |
Ккал / 100 г |
|
Кавун |
38 | Картопля відварена | 83 | |
Абрикос | 49 | Картопля смажена |
215 |
|
Апельсин |
38 | Картопля в мундирі | 96 | |
Ананас | 57 | Морква |
33 |
|
Банан |
91 | Буряк | 48 | |
Яблуко | 46 | Помідори |
10 |
|
Грейпфрут |
35 | Огірки | 15 | |
Мандарин | 38 | Капуста білокачанна |
28 |
|
Виноград |
70 | Капуста кольорова | 28 | |
Груша | 44 | Зелений горошок |
93 |
|
Черешня |
52 | Цибуля ріпчаста | 48 | |
Вишня | 52 | Баклажани |
24 |
|
Лимон |
19 | Кабачки | 27 | |
Персик | 47 | Гарбуз |
29 |
|
Слива |
47 | Солодкий перець | 17 | |
Сушені яблука | 273 | Редис |
20 |
|
Курага |
297 | Ріпа | 28 | |
Ізюм | 289 | Селера |
21 |
|
Чорнослив |
227 | Спаржа | 20 | |
Манго | 63 | Кукурудза |
103 |
|
Диня |
33 | Печериці | 24 | |
Авокадо | 204 | Маслюки |
23 |
|
Ківі |
66 | Білі гриби | 34 | |
Гриби в середньому |
41 |
|||
Таблиця калорійності продуктів: безалкогольні напої |
Таблиця калорійності продуктів: алкогольні напої | |||
Найменування | Ккал /
250 мл |
Найменування |
Ккал |
|
Яблучний сік |
118 | Саке, 20 мл | 50 | |
Грейпфрутовий сік | 75 | Кальвадос, 20 мл |
65 |
|
Апельсиновий сік |
123 | Кампарі, 50 мл | 56 | |
Морквяний сік | 68 | Шампанське, 100 мл |
85 |
|
Мінеральна вода |
0 | Коньяк, 20 мл | 49 | |
Лимонад | 123 | Пиво, 250 мл |
112 |
|
Автомобіль |
110 | Джин, 40 мл | 130 | |
Кава Moloko і без цукру | 0 | Лікер, 20 мл |
65 |
|
Мадера, 50 мл |
60 | |||
|
Ром, 20 мл |
75 |
||
Червоне вино, 125 мл |
93 |
|||
|
Біле вино, 125 мл | 99 | ||
Віскі, 20 мл |
48 |
|||
|
Горілка, 20 мл |
55 |
Режим дня – це раціональний розподіл часу активної діяльності та відпочинку людини протягом дня. Дотримання режиму дня необхідне, перед усім для того, щоб зберегти, зміцнити здоров’я в дитячому та підлітковому віці та в майбутньому забезпечити високу працездатність людини.
При складанні режиму харчування людини треба враховувати:
- Розподіл добового раціону їжі за набором продуктів, калорійністю та хімічним складом;
- Правильний розподіл вживання води;
- Кількість прийомів їжі протягом дня;
- Інтервали між їжею;
- Тривалість прийому їжі.
- Перегляди: 2348
Залишити коментар
Щоб відправити коментар, вам необхідно авторизуватись.