грабар нагорода

21 грудня 2017 року у Криворізькому педагогічному вітали героя. Наш колега, асистент кафедри історії України та правознавства, учасник АТО, воїн і науковець Микола Михайлович Грабар отримав з рук ректора КДПУ, професора Я. В. Шрамка відзнаку Президента України «За участь в антитерористичній операції». Ця державна нагорода встановлена задля гідного відзначення захисників суверенітету та територіальної цілісності України під час проведення антитерористичної операції в Донецькій та Луганській областях.

У травні 2015 року Микола Михайлович встав на захист свободи і незалежності нашої держави. Виконуючи обов’язки заступника командира роти з морально-психологічного забезпечення, разом з бойовими побратимами він творив новітню історію країни. Від імені колег героя – істориків Криворізького педагогічного – з високою державною нагородою пана Миколу привітала завідувач кафедри історії України та правознавства, к.і.н., доцент Н. А. Печеніна.

На зустрічі лунало багато теплих, схвильованих слів і від колег, і від студентів, і від бойових побратимів М. Грабара. Молодший лейтенант Максим Журавель, тимчасово виконуючий обов’язки командира роти, розповів про широке коло завдань відповідального за морально-психологічне забезпечення воїнів, подякував Миколі Михайловичу за розповіді з історії нашої Батьківщини, які надихали захисників у найтяжчі часи, коли у напружених боях 2015 року вирішувалась доля України. Адже і на фронті історик залишається істориком – навіть коли замість мирної роботи науковця обов’язок велить йому долучитися до ратної праці, і дослідник історичних подій перетворюється на їх безпосереднього учасника, власноруч творить історію своєї країни.

грабар вручення

У добірці світлин з фронту присутні побачили візуалізовану історію, яка твориться просто зараз, на наших очах. На фото з побратимами героя присутні впізнали і знайомі маскувальні сітки, сплетені турботливими руками наших берегинь з Жіночої сотні самооборони. Кадри з бойових буднів батальйону «Київська Русь», зі спостережного пункту «Хитрий» Попаснянського району, світлини з бригадної газети «Сталевий щит» пан Микола супроводжував розповідями про фронтові будні, побут бійців та воїнське братерство.

Зі щирими, схвильованими словами вдячності за науку і натхнення до Миколи Михайловича звернулися його вихованці – студенти-історики Криворізького педагогічного. Не лише натхненними словами про патріотизм запалював пан Микола серця молоді – у вирішальний момент історії нашої країни, у час, коли історики самі стають історією, він власним прикладом навчав студентство найновішій історії нашої Батьківщини, прокладаючи шлях української нації до вільного майбутнього у сім’ї народів Європи.

грабар колектив

На завершення зустрічі всі присутні зібралися у холі, щоб зробити загальне фото з героєм біля стенду історичних кафедр Криворізького педагогічного. Від імені громади університету Миколі Михайловичу подякувала та вручила пам’ятний подарунок голова первинної профспілкової організації КДПУ Л. В. Бурман.

Більше фото у Галереї


 

3527
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок