ukrainian081118 2

8 листопада 2018 року в актовій залі гуманітарного корпусу відбувся урочистий захід до Дня української писемності та мови, організований факультетом української філології. На святковому концерті були присутні викладачі та студентство університету, а також учителі та учні загальноосвітніх шкіл Кривого Рогу.


ukrainian081118 1


Ліричне дійство розпочалося з теплих слів привітання завідувача кафедри української мови, доктора філологічних наук, професора Ж. В. Колоїз, яка обґрунтувала актуальність проведення заходів такого формату. Приєднався до вітань і ректор Я. В. Шрамко: «Непроста історія нашого народу склалася так, що українська мова ще й сьогодні потребує захисту. Я переконаний, що завдяки нашим спільним зусиллям ми вийдемо на новий рівень. Незабаром українська мова стане як повітря для кожного громадянина України. А наразі я вітаю всіх зі святом рідної мови!».

ukrainian081118 6

Після завершення офіційної частини присутні здійснили екскурс сторінками історії українського народу. Кожен виступ студентів факультету української філології не залишав байдужим нікого.

Студенти проникливо декламували українські поезії, через які розкрили багатство й вишуканість нашої мови. Справжній вир емоцій викликала Руденко Анастасія з музичною композицією «Думи мої, думи мої».

Наші талановиті студенти-філологи протягом кількох хвилин нагадали всім присутнім про непрості сторінки історії українського народу, пов’язані з випробуваннями, які випали на долю української мови впродовж 300 років до сьогодні.

ukrainian081118 4

«Для мене українська мова – це все моє життя в усіх його виявах. Я дуже люблю українську мову й літературу – це для мене цікаво. Я вступила на цю спеціальність саме для того, щоб нести її у світ», – розповідає студентка факультету української філології Валерія Карнаух.

ukrainian081118 5

Долучилися до цього дійства і студенти нової спеціалізації «Соціологія масових комунікацій, журналістики і реклами». Першокурсники не могли залишитися осторонь, оскільки питання мови – це важливий аспект їхньої професійної діяльності. З нагоди Дня української писемності та мови вони підготували інформативні плакати, з якими активно підтримували учасників, які виступали.

ukrainian081118 3

Яскрава, світла й насичена програма завершилася чудовим співом Цапліної Аліни. Дівчина виконала чудову пісню «Гімн українській мові». Під мелодійні звуки цієї композиції всі присутні відчули себе справжньою дружною родиною. На одній хвилі разом зі студентами опинилися і молодші друзі – учні загальноосвітніх шкіл.

«Мені дуже сподобався концерт, на мою думку, необхідно проводити якомога більше таких заходів. У нас в Україні, зокрема в місті, дуже маленька кількість заходів, які б були присвячені саме цьому питанню», – ділиться враженнями учень КЗШ № 72  Дмитро Луценко.

Панас Мирний казав: «Найбільше i найдорожче добро кожного народу – це його мова, та жива схованка людського духу, його багата скарбниця, у яку народ складає і своє давнє життя, i свої сподіванки, розум, досвід, почування». Дійсно, це так. Ми, як справжні українці, повинні плекати й прославляти свою рідну українську мову й пишатися нею!

Більше фото дивіться в галереї

6079
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок