img7

У лютому 2023 року представниці кафедри перекладу та словʼянської філології факультету іноземних мов взяли активну участь у роботі Міжнародного симпозіуму «Language, Media, Culture, Literature, and the War: Constructions, Representations, and Responses», який відбувся в м. Ганновер (Німеччина).

Симпозіум, проведений за підтримки концерну Volkswagen AG, тривав з 22 по 24 лютого 2023 року. Співорганізаторами події стали професор Алла Недашківська (Університет Альберти, Канада) та професор Беатрікс Крес (Університет Хільдесхайма, Німеччина). Криворізький педагогічний представляли доктор філологічних наук, професор, професор кафедри перекладу та словʼянської філології Наталя Кудрявцева, доктор філософії, старший викладач кафедри перекладу та словʼянської філології Катерина Гостра та аспірантка кафедри перекладу та словʼянської філології Маргарита Кірєєва.

img16

Основною темою симпозіуму стало вивчення дискурсивних практик, що супроводжують повномасштабне вторгнення російської федерації на територію незалежної України, а також реакцій опору, реалізованих українським суспільством у мовнокультурній площині. Симпозіум передбачав участь у роботі семи секцій (зокрема, воркшопу й круглого столу), де предметом жвавого обговорення стали мови, дискурси, літератури, медіа тощо. На заході було виголошено дев’ятнадцять доповідей; від Криворізького педагогічного виступила проф. Н. С. Кудрявцева, яка висвітлила тему «Language Shift as a Response to Aggression and War: Ideologies of and Motivations for Learning Ukrainian» («Зміна мови як відповідь на агресію та війну: ідеології та мотиви вивчення української»). Відео доповіді представниці КДПУ можна переглянути за покликанням.

img21

«Зараз увага всього світу прикута до України завдяки опору нашого народу російській навалі й, насамперед, завдяки героїчній боротьбі Збройних Сил України проти російських загарбників на фронті. Природно, що теми опору й боротьби є актуальними темами наукових досліджень. Українські науковці з України та інших країн зараз мають шанс бути почутими світовою академічною спільнотою, мають нагоду розповідати про Україну, представляючи свої дослідження на центральних наукових майданчиках Європи й світу. Симпозіум, що відбувся в науковому центрі Xplanatorium Herrenhausen, заснованому фондом Volkswagen у Ганновері, є саме таким заходом, який об’єднав науковців з України, Німеччини, Канади, США та інших країн для того, щоб говорити про Україну та про знайдені українцями способи спротиву цій жахливій війні. Я дуже рада, що фонд Volkswagen надав можливість долучитися до цього симпозіуму не тільки мені як доповідачу, а й моїм колегам з кафедри в якості активних учасників», – зазначає проф. Н. Кудрявцева.

img24

У річницю повномасштабного вторгнення 24 лютого 2023 року працівники Криворізького педагогічного приєдналися до мітингу на підтримку України, який відбувся на центральній площі міста Ганновер. Учасники події тримали в руках українські прапори, плакати із закликами припинити війну, а також звільнити захисників нашої Батьківщини з полону. Мер міста, депутати Бундестагу та представники громадських організацій висловили підтримку Україні; присутні вшанували пам’ять жертв російської агресії хвилиною мовчання. Мітинг завершився ходою центральною вулицею міста.

Попри воєнний стан, науковці продовжують свою діяльність, здійснюючи фахові дослідження, налагоджують плідну комунікацію із зарубіжними колегами, обмінюються досвідом і оприлюднюють власні наукові результати, інформують суспільство про життя нашої країни під час війни й популяризують українську науку за кордоном. Дуже важливо, що до участі в міжнародних заходах долучаються здобувачі вищої освіти Криворізького педагогічного – майбутні фахівці, які працюватимуть задля розвитку української науки, освіти, культури на рівні провідних держав сучасного світу.

21663
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30