img21

Питання прав людини входять до числа найбільш актуальних тем сучасних наукових розвідок. 10 грудня 2020 року представники кафедри соціології та масових комунікацій і кафедри туризму та економіки в режимі онлайн приєдналися до польських колег з кафедри прикладних суспільних наук факультету організації і управління Сілезької Політехніки (м. Забже) на XIII Міжнародній науковій конференції «Globalne konteksty poszanowania praw i wolności człowieka» («Глобальні контексти поваги прав і свобод людини»).

img22

Участь науковців кафедри соціології та масових комунікацій КДПУ стала вже традиційною для цієї щорічної конференції. Зав. кафедри, канд. соціол. наук І. В. Грабовець і канд. соціол. наук, доц. Л. С. Черноус представили доповідь на тему «Права дитини: як розпізнати дискримінацію»; доктор соціологічних наук, проф. А. С. Лобанова - на тему «Європейський освітній простір: виклики і актуальні пріоритети в контексті Римської конференції (2020)». Ст. викладач кафедри соціології та масових комунікацій, канд. соціол. наук О. О. Комарова спільно зі ст. викладачем кафедри туризму та економіки Л. Є. Братченко презентували доповідь «Суспільне підприємництво в Україні і його роль в підтримці життя людей з інвалідністю».

img72

«Практично всі учасники конференції наголошували на тому, що сучасний світ, який охопила пандемія Covid-19 і забрала вже десятки мільйонів життів, потребує узгоджених домовленостей стосовно підтримки й захисту прав людей, особливо тих, які відносяться до груп ризику, а саме людей похилого віку, людей з інвалідністю, а також мігрантів та тих, хто втратив роботу. Червоною ниткою у виступах проходила думка про те, що карантинні заходи та запровадження локдаунів, надзвичайних станів в більшості країн повинні повністю відповідати загальним стандартам прав людини. Іншим трендом стало обговорення захисту прав людей з точки зору збереження природного середовища і дбайливого використання природних ресурсів, що є основними цілями сталого розвитку як світової доктрини. Мені особисто в секційній дискусії було цікаво поспілкуватися з правозахисником, професором Державного Гомельського університету (Білорусь) Віктором Адиноченко, і із перших вуст почути про кричущі порушення прав людей в сучасній Білорусі. Загалом конференція принесла чимало позитивних емоцій і нових наукових ідей», - розповіла А. С. Лобанова.

img109

Разом із польськими та українськими дослідниками до міжнародної конференції долучилися науковці з Великої Британії, США, Німеччини, Словаччини, Білорусі. У фаховому спілкуванні взяли участь соціологи й філософи, правознавці й історики. На конференції вели цікаві дискусії про питання прав людини в нових умовах, пов’язаних із карантинними заходами щодо запобігання пандемії Covid-19, та інші глобальні виклики.

13619
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок
Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31