1 березня 2018 року на базі Криворізького педагогічного відбулась традиційна звітна наукова конференція викладачів. До участі у пленарному засіданні і роботі секцій долучилися провідні історики і філологи, географи і краєзнавці університету.

Проректор з наукової роботи, проф. В. А. Гаманюк коротко узагальнила підсумки дослідницької діяльності у 2017 році, розповіла про останні досягнення науково-педагогічних працівників університету.

З вітальним словом до присутніх звернувся ректор КДПУ, проф. Я. В. Шрамко, який підкреслив, що цією конференцією у педагогічному відновлюється звичний ритм наукової роботи, звіт з якої традиційно подається за підсумками календарного року. Ректор зазначив, що спектр дисциплін та наукових галузей, у яких здійснюють дослідження викладачі нашого університету є доволі широким,  але такі заходи, як загальноуніверситетська звітна конференція дозволяють ученим відчути єдність наукової громади, познайомитися з результатами досліджень колег з різних факультетів.

За результатами науково-дослідницької роботи у 2017 році було нагороджено кращих учених університету. Почесні відзнаки з рук ректора отримали кращі науково-педагогічні працівники 2017 року.

Доповіді, представлені на пленарному засіданні:

Доцент кафедри української мови, доктор філологічних наук Л. А. Білоконенко у доповіді «Морфологічні маркери міжособистісного конфлікту» детально зупинилася на проблемі мовного конфлікту як особливого типу спілкування з використанням конфронтаційних мовних тактик. Дослідниця розповіла про особливості мовних структур і маркерів, що визначають і вербалізують міжособистісний конфлікт, навела низку прикладів їх використання у повсякденному українському мовленні. Морфологічні маркери, наголосила Л. А. Білоконенко, є важливим засобом вербального забезпечення конфліктних тактик: зокрема, некоректне використання займенників, покликаних засвідчити шанобливе або зневажливе ставлення до співрозмовника, іронічне використання стверджувальних часток є надзвичайно поширеними і дієвими засобами україномовної конфліктної комунікації.

Професор кафедри історії України та правознавства, доктор історичних наук Н. Р. Романець і старший викладач кафедри історії України та правознавства, кандидат історичних наук Р. П. Шляхтич ознайомили присутніх з результатами реалізації державної програми видання науково-документальної серії книг «Реабілітовані історією» на Дніпропетровщині. У своїй доповіді науковці детально розповіли про зміст четвертого тому збірника статей «Міста і села Дніпропетровщини у вирі політичних репресій», в якому йдеться про переслідування українського націоналістичного підпілля каральними органами радянської влади. Персоналії національно-визвольного руху на Дніпропетровщині у 40-50-х рр. ХХ століття, діяльність осередків українських патріотів, крайові проводи області та їх громадська, культурно-просвітницька, освітянська робота, структура націоналістичного підпілля на криворізьких теренах, агентурні справи і переслідування за часів радянського терору – такі аспекти історії доби тяжких випробувань у нашому краї знайшли своє відображення на сторінках знакового науково-документального видання.

Завідувач кафедри фізичної географії, краєзнавства та туризму, кандидат географічних наук В. Л. Казаков і доцент кафедри фізичної географії, краєзнавства та туризму, кандидат географічних наук В. С. Пацюк поділилися результатами теоретичних і практичних наукових досліджень з актуальних питань промислового туризму. Основні парадигми розвитку сучасної туристичної галузі, об’єкти промислового туризму, умови його становлення, світові тенденції та досвід розвитку і впровадження, діяльність провідних підприємств з розвитку галузі в Україні, значення промислового туризму для економіки держави стали основними тезами доповіді науковців. Великий інтерес присутніх викликали відомості про досвід нашого міста як центру українського промислового туризму, основні досягнення у розвитку і популяризації міської туристичної галузі, екскурсійний потенціал Кривого Рогу і подальші кроки з його розвитку – зокрема, створення і впровадження туристичного маршруту «Індустріальне Придніпров’я».

На завершення пленарного засідання перший проректор, кандидат філологічних наук О. А. Остроушко виступила з доповіддю на тему «Мова у побуті, побут у мові». Дослідниця детально зупинилась на актуальних питаннях сучасного мовознавства - розвитку багатозначності, долучення до лексики новітніх запозичень, проблемах культури мовлення на матеріалі побутової мови, яка стосується різноманітних кухонних приладів. Результати запропонованого до уваги присутніх дослідження були багато проілюстровані прикладами утворення і функціонування композитів, юкстапозитів, нових складених найменувань і запозичень у сучасній українській мові.

 

4168
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок