Професор кафедри методики музичного виховання, співу та хорового диригування Н. А. Овчаренко переконана: багато хто має і музичний слух, і хист до співу, але ці здібності часто залишаються не відкритими – а значить, і нереалізованими. «Для вступу на спеціальність «Середня освіта (Музичне мистецтво)» не обовязково закінчувати музичну школу, – каже Наталія Анатоліївна. – Необхідно мати бажання розвивати голос і слух, дослухатися до своїх емоцій – і відшліфовувати власну майстерність під керівництвом досвідчених митців».

На музичних кафедрах навчають не тільки мистецтву вокалу: обов’язковим є й опанування гри на музичних інструментах. Студентам є з чого обрати: досвідчені викладачі навчать музикувати на фортепіано і синтезаторі, скрипці й альті, баяні й акордеоні, розкриють таємниці виконання кращих музичних творів на гітарі й сопілці, домрі й віолончелі. Індивідуальне і групове навчання в процесі професійної підготовки гарантує насичену практику і фундаментальні знання у вокальному і хоровому класах, під час вивчення основ музичного інструменту, поліфонії та історії музики, опанування мистецтва хорового диригування й аналізу музичних форм.

«Досвідчені викладачі відділення постійно впроваджують нові методики розвитку природних здібностей своїх вихованців, працюють над розвитком їх виконавської майстерності, артистизму, естетичного смаку», – розповідає концертмейстер Олена Подбуртна. – Музичні педагоги – вихованці КДПУ завжди затребувані в освітніх закладах міста й області; а ті з випускників, хто обрав шлях розвитку власного таланту, нині є успішними виконавцями, артистами театру, солістами і музикантами».

Магістрантка музично-хореографічного відділення Єлизавета Ставнюк вступила до факультету мистецтв Криворізького педагогічного за покликом серця: перша, економічна, освіта не замінила талановитій дівчині любов до музики. Пані Єлизавета почала співати ще у дошкільному віці – а сьогодні вже сама допомагає талановитим малюкам у своєму дитячому колективі наблизитися до втілення власних мрій.

«28 квітня цього року я взяла участь у дніпровському «Форумі мистецтв», де виборола гран-прі», – каже Є. Ставнюк. – Отримала незвичайний приз – сертифікат на знижку для участі у лас-вегаському фестивалі».

Числені дипломи, грамоти, гран-прі, почесні звання – не єдині досягнення митців Криворізького педагогічного. Музично-хореографічне відділення по праву пишається своїми вокальними студіями, яким присвоєно почесне звання «Народного» і вкотре підтверджено цього року: Народною студією української пісні «Оберіг» під керівництвом кандидата педагогічних наук, доцента кафедри методики музичного виховання, співу та хорового диригування Людмили Іванівни Косяк; Народною студією естрадної пісні «Modern» під керівництвом доцента кафедри методики музичного виховання, співу та хорового диригування Маргарити Вікторівни Вікторової; Народною студією академічного вокалу під керівництвом професора кафедри методики музичного виховання, співу та хорового диригування Наталії Анатоліївни Овчаренко; жіночим хором «Глорія» під керівництвом старших викладачів Анжеліки Володимирівни Бондаренко і Дмитра Володимировича Бондаренка. Знають і люблять у місті та за його межами й ансамбль «Калинка» у складі старшого викладача Георгія Олеговича Білоненка і викладача Євгена Сергійовича Королькова.

Доцент кафедри музикознавства, інструментальної та хореографічної підготовки О. В. Чеботаренко підкреслює важливість класичної підготовки, яка є основою навчання на музичному відділенні Криворізького педагогічного: «Класична музика вчить бути людиною. Це наша культура, пам'ять, основа нашого майбутнього. І вчитель музичного мистецтва є однією з ключових постатей на шляху формування освіченої, духовно багатої особистості».

 

Магістрантка музично-хореографічного відділення Наталя Хорольська отримала базову музичну освіту по класу фортепіано. Змалку відчуваючи особливий потяг до музики, одразу зацікавилася спочатку можливостями, які пропонувала музична школа, а потім – і навчанням на мистецькому факультеті Криворізького педагогічного. Пані Наталя не помилилася у своєму виборі: університет не тільки забезпечив її ґрунтовними знаннями і надав можливості для розвитку природного таланту, а й зацікавив викладацькою, науковою діяльністю. У планах магістрантки як педагогічна, так і концертна діяльність, участь у конкурсах професійних виконавців.

Народний камерний хор «Crescendo» під керівництвом В. М. Сергєєвої  об’єднує не лише талановитих студентів, а і викладачів, і випускників музично-хореографічного відділення факультету мистецтв КДПУ. На заняттях із хорового диригування вихованці Вікторії Михайлівни опановують мистецтво музичної хорової гармонії, навчаючись не тільки співати, а і керувати хором.

Катерина Гарцуєва – магістр музично-хореографічного відділення й одна з кращих вокалісток університету, яка приїхала навчатися у Криворізькому педагогічному з м. Дніпро, каже: «Мені дуже подобається співати, і я надзвичайно комфортно відчуваю себе під час виконання музичних творів. Хор – це моє життя». Пані Катерина закінчила Дніпровський педагогічний коледж за спеціальністю «Музичне мистецтво»; продовжуючи сімейну традицію, з дитинства займається і співом, і хоровим диригуванням. Нині поєднує виконавську і педагогічну діяльність. «Завдячую Криворізькому педагогічному зростанням професійної майстерності, натхненням. Тут, на музично-хореографічному відділенні факультету мистецтв я відчула себе на своєму місці, дізналася про нові грані вокальної та інструментальної майстерності. Переконана: кожному талановитому вихованцю тут допоможуть знайти себе, визначитися з професією, відкрити для себе невичерпні джерела натхнення», - розповідає К. Гарцуєва.

Запрошуємо Вас на навчання до КДПУ на спеціальність 014 Середня освіта (Музичне мистецтво)!

Дізнайтеся більше про факультет у презентації

Як стати студентом КДПУ


 

5144
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок