Прес-центр

Наука на всі часи: інтерв’ю із завідувачем кафедри ботаніки та екології Я. В. Маленко

5 Травня 2021, 09:24

На початку травня в Україні відзначають Свято квітів. Прес-центр поспілкувався з завідувачем кафедри ботаніки та екології, кандидатом біологічних наук Яною Вячеславівною Маленко та привітав її зі святом.

Яно Вячеславівно! Квіти асоціюються з красою та весняним пробудженням природи. Скажіть, які весняні квіти Криворіжжя Ви вже спостерігали цьогоріч?

– Перші весняні місяці цього року були не дуже щедрими на погідні сонячні й теплі дні. Це змусило чекати появи ранньоквітучих провісників весни трішки пізніше. Мій погляд тішили тендітні проліски, сонячні зірочки, чарівний сон, запашні фіалки. До речі, активним студентам природничого факультету пощастило більше: вони, відвідавши організовані в межах акції «Первоцвіт-2021» та занять польової практики з ботаніки, відкриті екскурсії викладача кафедри, канд. пед. наук Олександра Олексійовича Кобрюшка, змогли насолодитися буянням ранньоквітучих рослин природоохоронних територій Криворіжжя. Розміщені у Facebook-групі «Природничий факультет (БХ) КДПУ» повідомлення про заходи дозволили всім познайомитися з різноманіттям первоцвітів, побачити чудові знімки із зображеннями адонісу весняного, проліски дволистої, зірочок, гадючої цибульки, тюльпану бузького, гіацинту, сону чорніючого тощо.

Своїм фахом Ви обрали ботаніку, яка вивчає різноманіття флори. Хто або що вплинуло на Ваш вибір?

– Ви знаєте, це не зовсім так. Справа в тому, що з дитинства мене цікавила людина в усій складності, багатоманітності, невизначеності та одночасно передзаданості її взаємодій зі світом – людина, як планетарний феномен буття й життя. Я мріяла бути лікарем, але, однієї миті за певних обставин, вирішила стати «лікарем людських душ», допомагати й навчати людей гармонійному співіснуванню з природою, суспільством, власне собою. Тому після закінчення школи подала документи для вступу на природничий факультет Криворізького педагогічного інституту. Доленосне значення мала для мене зустріч в період навчання з інтелектуальним, інтелігентним, надзвичайно талановитим і обдарованим викладачем кафедри ботаніки – Володимиром Івановичем Шандой. Професіоналізм, науковість, педагогічна майстерність, неординарність та людяність цієї Людини, мого Вчителя й Керівника, Наставника й Помічника вплинули на подальшу самореалізацію в науці та обрання екології як фаху.

Квіти й квіткові композиції. Чи Вважаєте Ви процес створення букетів мистецтвом? Що потрібно для того, щоб скласти квіткові композиції?

– Безумовно, створення квіткових композицій – це мистецтво, в основу якого покладені знання основних правил і принципів їх складання, підходів до обрання ліній, фокусу, пропорцій, конструкції та використання кольорової гами, знання традицій, канонів, сумісності видів квітів у композиції, художній смак, натхнення, особливе бачення світу, любов до природи та своєї праці. Отже, професійного флориста можна вважати справжнім митцем, а квіткові композиції – унікальними й ексклюзивними творами мистецтва.

Які квіти зростали б у садку Вашої мрії?

– Як обрати між унікальним і неповторним, природним і єдиним, красивим і прекрасним, цінним і самоцінним? Але, якщо мова йде про садок, то, ймовірно, це були б розкішні королеви квітів – троянди. Разом із тим, навколо садочку мрії обов’язково хотілось би бачити безкраї простори, природні й вільні, усіяні польовими квітами.

– Побажання тим, хто збирається пов’язати своє життя з дослідженням рослин та екологією.

– Сьогодні футурологи, екстраполюючи наявні тенденції розвитку цивілізації, зміни обширів існування людини й людства, визначають різноманітні професії майбутнього, актуальні крос-галузеві спеціалізації. На мою думку, професії біологічного, екологічного спрямування – поза часом і завжди залишаться потрібними й перспективними. Природа – сукупність всього сущого, життя, джерело знань, діяльності, натхнення… Рослини – унікальні організми, потужні генератори кисню, що визначає специфічні умови існування на планеті, уможливлює біологічне різноманіття живого. Екологію, що вивчає незлічені нерозривні зв’язки живого з багатоликим середовищем існування, алегорично можна назвати «мовою, якою організм (біосистема) спілкується з довкіллям». Знання та оперування законами цієї науки є універсальною, міждисциплінарною, понадполітичною потребою, необхідною та життєзабезпечуючою для представників будь-якого фаху, етносу, конфесії тощо. Екологічна культура – природничо-науковий імператив сьогодення, а цивілізаційний поступ значною мірою визначається реалізацією соціальних функцій екології.

Ті, хто збирається пов’язати своє життя з вивченням рослин та екології – це професіонали майбутнього, будівничі успіху суспільства, сталого розвитку та процвітання людства в гармонії з Всесвітом. Хочу побажати цим юнакам і дівчатам мотивованості в навчанні, цілеспрямованості в самовдосконаленні та наполегливості в самореалізації задля досягнення бажаного та здобуття омріяного фаху. Якщо Ви оберете для навчання КДПУ, то колектив кваліфікованих викладачів нашої кафедри, факультету й усього закладу буде радий Вам і докладе максимум зусиль для успішного становлення Вас як висококваліфікованих та конкурентноспроможних фахівців, втілення Вашої заповітної мрії.

Залишити коментар

Ярослав Шрамко
ректор університету, професор
Ганна Віняр
директорка бібліотеки (2009 - 2022 роки)
Прес-центр
Прес-центр
Єлизавета Кучерган
викладачка кафедри фізичної культури та методики її викладання (2016 - 2022 роки)
Дмитро Бобилєв
завідувач кафедри математики та методики її навчання, доцент
Тетяна Крамаренко
доцент кафедри математики та методики її навчання
Валерія Безуглова
аспірантка кафедри соціології та масових комунікацій, кореспондентка прес-центру
Едуард Євтушенко
в. о. завідувача кафедри ботаніки та екології, доцент
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок