Прес-центр

На шляху до Перемоги: новорічне інтерв’ю з ректором КДПУ, професором Ярославом Владиславовичем Шрамком

30 Грудня 2023, 07:55

Рік, що минає, був дуже складним. Попри повномасштабну війну колектив нашого університету продовжував підготовку висококваліфікованих фахівців – надавав освітні послуги у повному обсязі. Напередодні різдвяних та новорічних свят уже традиційно прес-центр поспілкувався з ректором Криворізького педагогічного Ярославом Владиславовичем Шрамком, розпитав про підсумки 2023 року та плани на майбутній рік.

— Ярославе Владиславовичу, які досягнення академічної спільноти КДПУ та події 2023 року Вам запам’яталися найбільше?

— Рік, що минає, був для спільноти Криворізького педагогічного непростим. Але, попри всі виклики воєнного часу, ми зберегли наш колектив і продовжили на належному рівні виконувати ті завдання, які покладаються на наш університет суспільством і державою. У цей період дуже важливо мотивувати якомога більше випускників закладів середньої освіти залишитися в рідному місті, запропонувавши їм цікаві спеціальності та здобуття вищої освіти в університеті європейського рівня – у Криворізькому педагогічному. 2023 рік був багатим на різноманітні події. Найбільш знаковим стало приєднання КДПУ до Великої Хартії Університетів, а також значна активізація участі наших викладачів у міжнародних проєктах, зокрема, Erasmus+.

— Два роки ми знаходимося в умовах воєнного стану. Колектив нашого університету успішно подолав багато викликів та безліч перешкод. Що надавало Вам особисто сил, що мотивувало працювати й рухатися далі?

— Так, згоден, майже два роки повномасштабної війни ми пройшли гідно. Це стало можливим завдяки згуртованості, відповідальності, надійній взаємній підтримці колективу нашої Альма-матер. Кожен здобувач вищої освіти, кожен працівник усвідомлював важливість завдань, покладених особисто на нього чи на неї. Для студента, магістранта, аспіранта – це належне виконання освітніх програм, для працівника структурного підрозділу чи викладача – це сумлінне виконання своїх посадових обов’язків. Головне, щоб люди відчували – у них є підтримка, вони не на самоті. Для мене головним було зберегти кадровий потенціал нашого університету й забезпечити його ефективну діяльність в усіх сферах. Нам надає сил впевненість у правоті нашої справи; до того ж саме в роки тяжких випробувань людина найбільш яскраво демонструє свої найкращі якості. А ще потужним мотиватором залишається непохитна віра в нашу Перемогу й усвідомлення важливості внеску кожного в нашу спільну справу.

— За часів повномасштабної війни ми отримали значну підтримку міжнародних партнерів. До того ж КДПУ цьогоріч приєднався до Великої Хартії Унiверситетiв. Якою ви бачите нашу інтеграцію до родини європейських закладів вищої освіти?

— Майбутній розвиток КДПУ, його подальші перспективи я бачу тільки в інтеграції до європейської академічної спільноти. Ми маємо потужній науковий потенціал, власні наукові досягнення, й нам необхідно їх презентувати на міжнародному рівні. З приємністю відзначу, що університети світу дуже охоче запрошують наших представників на стажування, консультації, відкриті лекції та інші наукові заходи. Перспективним шляхом інтеграції вважаю роботу над спільними проєктами та активну комунікацію зі закордонними колегами. Необхідною умовою такої плідної співпраці є володіння англійською мовою, яка є мовою міжнародного наукового спілкування. Без знання цієї мови неможливо на належному рівні презентувати власний науковий доробок.

— У році, що минає, почали відроджуватися улюблені традиції нашого університету, на кшталт Студентської весни, Студентської осені тощо. Що стало поштовхом для активізації студентського життя?

— Для студентської молоді дуже важливим є не тільки навчання, а й неформальне спілкування. Під час пандемії та воєнного стану наші здобувачі вищої освіти активно долучилися до благодійної та волонтерської діяльності. Керівництво університету отримало дуже потужний імпульс від студентського активу, й ми, звісно, підтримуємо всі ініціативи, що сприяють професійному та особистому розвитку наших студентів. Головним завданням було зберегти наші традиції, а якщо молодь пропонувала щось нове й креативне, ми радо це підтримували!

— Побажання спільноті Криворізького педагогічного на майбутній рік.

— Бажаю всім викладачам, працівникам і здобувачам вищої освіти Криворізького педагогічного Перемоги, миру й злагоди, натхнення й здійснення найамбітніших задумів. Нехай у родинах кожного з нас буде тепло й затишно, а на робочих місцях ми завжди перебуватимемо в колі однодумців. Вірю в те, що 2024 рік стане вирішальним етапом на шляху до нашої Перемоги!

Залишити коментар

Ярослав Шрамко
ректор університету, професор
Ганна Віняр
директорка бібліотеки (2009 - 2022 роки)
Прес-центр
Прес-центр
Єлизавета Кучерган
викладачка кафедри фізичної культури та методики її викладання (2016 - 2022 роки)
Дмитро Бобилєв
завідувач кафедри математики та методики її навчання, доцент
Тетяна Крамаренко
доцент кафедри математики та методики її навчання
Валерія Безуглова
аспірантка кафедри соціології та масових комунікацій, кореспондентка прес-центру
Едуард Євтушенко
в. о. завідувача кафедри ботаніки та екології, доцент
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок